Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om en kommunsammanslagning

Hur räddar vi välfärden på lång sikt? Kommunerna i länet tvingas till kraftiga besparingar de närmaste åren. Jo genom att folkomrösta om en kommunsammanslagning, som kan frigöra 150 miljoner kronor per år genom en halvering av kostnaderna för administration och politik.

Annons

Orsaken till nuvarande ansträngda situation är dels en kraftig lågkonjunktur som ger lägre skatteintäkter, dels en minskad befolkning som ytterligare försämrar skatteunderlaget.

Dessutom har glesbygden drabbats negativt av flera beslut som tagits av riksdag och regering.

Vad gör vi åt besparingskrav, minskad befolkning och en obefintlig framtidstro?

Länets åtta kommuner har funnits sedan 1971 då en kommunreform genomfördes. Redan då sades att en kommun inte kan existera med mindre än 8 000 invånare.

Kan en ny kommunreform med bildande av en kommun (Jämtlands kommun) vara en framkomlig väg för att slå vakt om välfärden i vårt län?

kostnaden för administration och politik skulle frigöra minst 150 miljoner per år. Dessa pengar behövs för att mildra besparingskraven och räcker till offensiva satsningar som stärker länets attraktionskraft: Vi behöver fler företag och fler invånare.

En gemensam administration får hög kompetens till en låg kostnad. Se på verksamheter som redan samarbetar över kommungränserna, exempelvis gymnasieförbundet och räddningstjänstförbundet. En stark enhet skulle bildas som kan slåss för vårt läns utveckling framtid.

Nackdelarna skulle kunna vara att beslutet inte fattas lokalt på samma sätt men handen på hjärtat: Vad har kommunpolitikerna i småkommunerna för möjligheter att styra?

Regelverk från centralt håll och den ekonomiska verkligheten står i vägen. Klarar dagens åtta kommuner av ytterligare minskad befolkning och ökade statliga krav på administration?

Behövs räddningstjänst i glesbygd? Ska socialtjänsten ha resurser att fånga upp de som inte har förmånen att någorlunda problemfritt få gå genom livet?

Behöver vi ha tillgång till bibliotek, bio och teater för vårt välbefinnande?

Ska föreningslivet som bedriver ovärderlig verksamhet mista alla former av stöd från kommunerna?

Folkomrösta om en kommunsammanslagning!

 

, Gällö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons