Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjud vindkraftsexploateringar i känslig fjällmiljö

/
  • Hushållningssällskapet erbjuder 20-talet arbetstillfällen vid en vindkraftsexploatering på Middagsfjället, men vad hjälper det när de västra delarna av Åre kommun mister 320 arbetstillfällen inom turismen, frågar Morgan Göransson. Bilden från en norsk vindkraftspark.

Svar till Hushållningssällskapet, Maggi Mikaelsson och Bengt Åsengård: Att mina påståenden skulle sakna grund är bara tomma ord eller okunskap från Maggi Mikaelsson och Bengt Åsengård.

Annons

Under den tid som Maggi Mikaelsson var landshövding och högste chef på länsstyrelsen i Jämtlands län har två stora studier gjorts om hur vindkraftsparker kan komma att påverka turismen.

Den senaste studien som forskats fram relaterad till vindkraft och turism är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jämtlands län samt Mittuniversitetet. Studien har sammanställts av Bosse Bodén.

I den andra studien har Lisa Hörnsten på uppdrag av Länsstyrelsen i Jämtlands Län genomfört en omfattande undersökning om turisters attityd till vindkraftverk i fjällen. Studien genomfördes i Västra Härjedalen.

Studien visar att 10–20 procent av turisterna helt skulle undvika att semestra i Västra Härjedalen om vindkraft byggdes ut enligt fotoscenarios med 3–30 vindkraftverk. Ytterligare 20 procent uppger att de troligen skulle undvika Västra Härjedalen.

Om 20 procent av våra 1‑300 arbetstillfällen skulle försvinna från västra Åredalen innebär det att 260 personer mister sin sysselsättning och omsättningen minskar med 320 miljoner årligen för Åre kommuns företagare och invånare.

Hushållningssällskapet med Maggi Mikaelsson i spetsen erbjuder 20-talet arbetstillfällen vid en vindkraftsexploatering på Middagsfjället, men vad hjälper det när övriga invånare och företagare i västra delarna av Åre kommun mister 320 arbetstillfällen inom turismen?

Att Bengt Åsengård samt Maggi Mikaelsson påstår – det går använda Middagsfjället för renskötsel efter att antal vinkraftsverk reducerats till 57 stycken – är bara ett tomt antagande av Fred Olsens betalda miljökonsulter.

Om man dessutom ser till den stora miljöförstöring som en vindkraftspark skulle ge med vägar och kraftledningar i Middagsfjällets känsliga miljö finns det inga alternativ:

Förbjud alla vindkraftsexploateringar i känslig fjällmiljö.

Morgan Göransson,

Handöl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons