Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnuftet har segrat i skolmatsfrågan

Det är anmärkningsvärt att socialdemokraterna nu backar från sitt förslag att lägga ned tillagningsköken i skolorna i Östersunds kommun. Socialdemokraterna har drivit att tillagningsköken ska läggas ner och det skulle bli nio stora monsterkök som skulle stå för all skolmat.

Annons

Många har reagerat mot socialdemokraternas förslag, föräldrar, elever, kökspersonal, alla har varit upprörda över förslaget. Karin Andersson, Centerpartiets ledamot i skolmatsutredningen, reserverade sig tidigt mot förslaget att lägga ned tillagningsköken. Argument som att maten skulle behålla sin kvalité och att kommunen skulle spara pengar på att lägga ned tillagningskök har förts fram av socialdemokraterna. Faktum kvarstår dock att om ungdomarna inte äter maten så spelar det ingen roll hur (kemiskt) näringsriktig den är.

Det verkar som om förnuftet har segrat. Centerpartiet har hela tiden hävdat att tillagningsköken ska vara kvar, maten ska lagas nära för att dofta och smaka. Om våra barn och ungdomar äter ordentligt mår de bättre och klarar av skolutbildningen lättare. För oss har det aldrig varit en kostnadsfråga, vi vill investera i skolmaten, den måste få kosta.

Nu behöver omtag göras i matfrågan. Centerpartiet vill att en översyn görs som även inkluderar äldrematen. Vi vill satsa på skol köken, investeringskostnaden om cirka 25 miljoner för att renovera tillagningsköken ser vi som en investering i våra barn och ungdomar.

Kunde socialdemokraterna lägga drygt 40 miljoner kronor för att bygga om Stortorget är 25 miljoner för investeringar i bra skolmat en låg kostnad, som generation efter generation av barn får glädje och nytta av.

Låt också fler vara med och driva skolmatsrestauranger, låt skolor via föräldraråd driva försöksverksamhet där de lägger ut driften av skolköket på någon entreprenör.

 

Carina Zetterströn (C) oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons