Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridolin borde nyansera sitt budskap

/

Gustav Fridolin framför i en artikel (ÖP 28 maj) att Sverige har utvecklats från ett samhälle som 1990 hade en ungdomsarbetslöshet på 4 procent för att i dag ha en på nära 25 procent. Författaren menar att de svenska ungdomarna har ”blåsts” på sin framtid.

Annons

Det är till att börja med helt riktigt att Sverige har ovanligt hög ungdomsarbetslöshet. Kombinationen rigid arbetsmarknad, höga skatter och generösa bidragssystem stänger ute  ungdomar. Många skyfflas mellan deltagande i arbetsmarknadspolitiska program och öppet arbetslöshet, andra har rentav förtidspensionerats för att plockas bort från statistiken för arbetslösa.

Men vi måste samtidigt ha en nyanserad diskussion. Fridolins jämförelse mellan 4 och 25 procent håller inte för objektiv granskning. Sverige har tidigare dolt den sanna ungdomsarbetslösheten.

Nu har vi liksom andra länder börjat inkludera arbetslösa ungdomar i statistiken. Det är mycket viktigt, för nästan varannan arbetslös ungdom studerar i dag heltid.

Fridolins avsikt är förmodligen inte att missleda läsarna, men han borde läsa på mer.

Fridolin borde också lära sig att utgifterna per invånare i den typiska svenska kommunen har ökat med 35 procent mellan 1998 och 2008, justerat för inflationen. Det är sant att välfärden inte har förbättrats trots utgiftsökningarna, men det beror på att skattebetalarnas pengar ofta söker sig in till byråkratin.

En studie visar nämligen att när kommuner får höjt statsbidrag så anställer de fler lägre tjänstemän, men inte fler personer som arbetar med välfärdstjänster!

En nyanserad diskussion måste föras. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting har faktiska resurser till välfärden per medborgare ökat markant sedan 1980.

Under 1990-talet ökade resurserna lika snabbt som det demografiska behovet ökade. Att många samtidigt upplever att välfärden försämrats relaterar till att hushållning med skattepengar ibland brister, inte att samhället ”blåser” just ungdomar.


Skattebetalarnas Förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons