Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför utegångsförbud för alla män i stället

Annons

Efter att det i Östersund under kort tid skett flera överfall på kvinnor uppmanar polisen kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten.

Kommunen menar att det här inte kan vara lösningen. Kvinnojourerna tycker vi ska få informationen, men att det är oacceptabelt att uppmana kvinnor att vi ska bli inskränkta i vår frihet.

Fi håller med kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) och kvinnojourerna. Självklart ska vi få informationen, men att uppmana kvinnor att undvika att vara ute ensamma när det är mörkt är att allvarligt inskränka på kvinnors frihet och mänskliga rättigheter.

Polisens uppmaning innebär att kvinnor stannar i sina hem, vilket kan vara farligare än att vistas ute. När det gäller våld är kvinnor mest utsatta i sina hem. I tre av fyra fall är gärningsmannen bekant med kvinnan. I snitt misshandlas 20 kvinnor till döds varje år av en närstående.

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Det yttersta ansvaret för säkerställandet av denna rättighet har polisen. Mäns våld mot kvinnor är ett grundläggande demokratiproblem och kvinnors rädsla för våldtäkt begränsar deras rörelsefrihet.

Våldet mot kvinnor kopplas ofta till individen och förklaras med otyglad manlig sexualitet, alkohol och droger. Det är viktigt att i stället förstå att det handlar om att utöva makt genom att bruka våld mot kvinnor.

Våldtäkt kan ses som ett demokratiproblem, hotet om våldtäkt begränsar många kvinnors vardag och inskränker deras rörelsefrihet.

Ett antal män har tagit sig friheten att bruka våld mot kvinnor. Det är samhället genom polisen som väljer att begränsa kvinnors rörelsefrihet och handlingsutrymme.

Vad händer om kvinnor väljer att ändå gå ensamma efter mörkrets inbrott? Om de kvinnorna blir överfallna? Oavsett vad polisen säger sig mena så kommer det finnas personer som anser att kvinnorna bär ansvaret för att de blev överfallna.

Kvinnor är ansvariga för det våld de utsätts för. Det är det som brukar kallas en våldtäktskultur, och polisen i Östersund visar att vi lever i en våldtäktskultur

Vad kunde polisen gjort i stället?

Lika gärna som att de ber kvinnor att stanna hemma kunde de be män att sluta misshandla kvinnor. Vi förväntar oss att kvinnor ska följa den första uppmaningen men inte att män ska följa den andra.

De kunde ha infört utegångsförbud för alla män i stället. För i praktiken är det ett utegångsförbud de nu inför för kvinnor.

Om de verkligen ville minska mäns våld mot kvinnor kunde de ha uppmanat kvinnor att inte ingå romantiska relationer med män över huvud taget, eftersom det är i en relation kvinnor verkligen hamnar i riskzonen.

Framför allt behöver polisen inte uppmana kvinnor att vara försiktiga, inte gå ensamma kvälls- och nattetid, inte bli för påverkade, inte klä sig för utmanande, helst gå med nyckelknippan i handen, ständigt vara vaksam.

De flesta kvinnor gör redan allt det, sorgligt nog, eftersom de är smärtsamt medvetna om att de lever i en våldtäktskultur där de själva görs helt ansvariga för det våld män utsätter dem för.

Ingrid Mårtensson, Ellinor Ottosson, Helena Åsadotter Jönsson, Sofie Hamberg, Hanna Fruberg, Kerstin Ydrefors, Isabell Skog, Marie Wiktorsson

Medlemmar i Fi Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons