Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp ut Vattenfall ur Jämtkraft

/
  • Jämtkraft äger viktig infrastruktur i form av elnät, fjärrvärmenät, bredbandsnät och olika former av kraftstationer. Pär Jönsson vill nu att Östersunds kommun ska köpa Vattenfalls andel i bolaget för att dra nytta av att det blir ett helägt, lokalt bolag.

1993 blev Vattenfall delägare i Jämtkraft. Ägare var sen tidigare Östersunds, Krokoms och Åre kommun. Per Söderberg, C, och undertecknad föreslog för ett antal år sedan att Östersunds kommun skulle köpa Vattenfalls aktieandel. Då blev det nej, men nu bör frågan prövas igen.

Annons

Tänk om Östersunds kommun, varför inte tillsammans med Åre och Krokoms kommuner, försöker göra Jämtkraft till ett helägt lokalt bolag.

Man kan hoppas att (S) nu kommit till insikt att detta vore bra både för bolaget och framförallt invånarna i de tre kommunerna. Kanske kommunalrådet Jens Nilsson (S) är lika framsynt som sina socialdemokratiska partivänner i Luleå? De kom i förra veckan överens med Vattenfall om att köpa ut Vattenfalls andel i Luleå Energi AB.

Jag citerar Jens partikamrat i Luleå kommunalrådet Karl Petersen (S): ”Nu kan vi fortsätta att hålla landets lägsta elnätspriser och fjärrvärmepriser.  Det som viktigt för oss är att förfoga över och äga det som är strategiskt och äga det helt själva. Luleå energi är ett sådant strategiskt företag”

Luleå Energi är företag med stora likheter med Jämtkraft. De har en policy som innebär att de håller låga energipriser, i vissa fall till och med lägre än Jämtkraft. Det är ett välskött och lönsamt bolag, precis som Jämtkraft.

Precis som i Luleå finns det i Östersund en politisk enighet om att energiföretaget är ett för kommunen strategiskt företag. Detta då de äger viktig infrastruktur i form av elnät, fjärrvärmenät, bredbandsnät och olika former av kraftstationer. Betydelsen av Jämtkraft gäller inte bara Östersund utan även för Åre och Krokom.

I Luleå är det en bred politisk enighet kring affären. Politikerna i Luleå är framsynta och planerar för framtiden genom köpet. Luleå och Östersund har stora likheter både vad gäller befolkning och kommunal ekonomi. Klarar Luleå av en sådan affär är jag övertygad om att Östersund, gärna tillsammans med Åre och Krokom, kan göra samma sak. Om bara den politiska viljan finns.

Vi kan göra samma sak. Vill du det Jens Nilsson?

 

moderat gruppledare Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons