Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna den GMO-fria zonen i sagornas värld

Min gamla hemkommun utropade sig i veckan som gick till en GMO-fri zon. Vad ska jag säga? Vad ska jag göra? Bränna flaggan? Störta Presidenten?

Annons

Jag tror ju att gentekniken håller många av de lösningar vi önskar för framtidens jordbruk. Framtidens jordbruk innebär enligt mig ett hållbart jordbruk med lokalt anpassade grödor, som är resistenta mot sjukdomar och tåliga mot torka. Detta för att minimera behoven av bekämpningsmedel och för att hushålla med våra gemensamma resurser.

Jag tror att de människor som utropat min hemkommun till en GMO-fri zon har samma vision, om ett hållbart och miljövänligt jordbruk, som jag. Däremot ser de inte gentekniken som en del av lösningen på de problem vi står inför.

Genteknik är i dag en teknik bland andra, som vi tillämpar inom växtförädlingen. Den behöver inte med nödvändighet vara knuten till vissa odlingsmetoder.

Växtförädlingen är en pågående process som är nödvändig både för det ekologiska och konventionella jordbruket. Ett exempel är de återkommande problemen vi har med potatisbladmögel både inom det ekologiska och det konventionella jordbruket. Ett angrepp på en ekologisk potatisåker leder till total skördeförlust medan skadorna på en konventionell potatisåker kan begränsas med bekämpningsmedel. En lokalt anpassad bladmögelresistent potatissort som tagits fram med modern växtförädling skulle kunna skydda ekobonden från en förlust av hela sin skörd och samtidigt minska användningen av bekämpningsmedel inom det konventionella jordbruket.

Många av de människor som förespråkar GMO-fria zoner bygger sina argument på en rapport från IAASTD (från engelskan, the International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development) som ensidigt framhåller det ekologiska lantbruket som en möjlig lösning på de utmaningar vi står inför.

Rapportförfattarna betraktar bioteknologin snarast som en del av problemet än en del av lösningen. Jag är övertygad om att de har fel därför att de likt många andra har satt ett likhetstecken mellan GM-grödor och ett storskaligt jordbruk, vilket inte behöver vara fallet.

På kort sikt kan säkert utlysandet av GMO-fria zoner gynna marknadsföringen och försäljningen av länets ekoproducerade jordbruksprodukter, men jag är övertygad om att på lång sikt och i ett större perspektiv så riskerar vi att behöva lägga jordens återstående vildmarker under plogen endast för att bibehålla den produktion vi har i dag om vi ensidigt väljer den vägen.

Det är dags lämna sagornas värld och med gemensamma krafter utnyttja all tillgänglig teknik och kunskap för att utveckla ett hållbart och miljövänligt jordbruk.


docent i växtfysiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet och före detta Järpenbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons