Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet välkomnar utredning om flygskatt

/

Annons

Svar på "Flygskatt hot mot Jämtlands län", Åsikter den 20 januari.

Den 20/1 skrev den moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund om sina farhågor kring en eventuell flygskatt. Miljöpartiet välkomnar en utredning om flygskatt, något som var aktuellt redan 2006 men som Alliansregeringen lade ner.

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder och vi ska ha en fossilbränslefri fordonsflotta år 2030. På det stora klimattoppmötet i Paris i december så enades världens länder om att minska utsläppen av koldioxid och hejda temperaturökningen till högst två grader, med strävan mot 1,5 grad.

Vi har med andra ord ordentliga åtaganden att ta tag i.

Flyget är i dag det enda transportslag som inte betalar sina klimatutsläpp, och det är helt enkelt inte rimligt.

Ekonomiska styrmedel som olika typer av skatter har visat sig vara ett mycket verksamt sätt att både styra om människors val av resesätt samt att påskynda övergång till förnybara bränslen. Naturvårdsverket skriver i sin rapport Styr med sikte på miljömålen, att det behövs kraftigare ekonomiska incitament för att minska klimatpåverkan från flyget. Även Naturskyddsföreningen menar att det är helt rätt väg att gå. Det är nu hög tid att regeringen tillsätter en utredning.

Saila Quicklund oroar sig för tillväxt och utveckling i Jämtlands län som är i behov av goda kommunikationer både söderut och norrut. Eftersom det i utredningsdirektiven står att man ska ta hänsyn till regionalpolitiska mål om tillgänglighet och konkurrenskraft i hela landet så känner vi oss trygga med att utredningen kommer att presentera förslag som fungerar även för oss.

Naturligtvis måste regeringen samtidigt se över annan infrastruktur som järnväg. För att kunna föra över resor från flyg till tåg krävs rejäl upprustning av våra järnvägar så att tågen kan köra med högre hastighet. Även SJ och andra tågbolag måste trafikera hela landet på ett attraktivt sätt. Därför är det bra att regeringen även ser över SJ:s kommande samhällsuppdrag.

Eftersom det finns stor potential för att använda biodrivmedel i dagens flygplan så tror vi också att en kommande flygskatt skulle kunna påskynda den omställningen.

Jobb och tillväxt handlar inte om huruvida man kan flyga fram och tillbaka till Stockholm över dagen. Det handlar om att ta ansvar för vår miljö, satsa på forskning och utveckling av grön teknik, att ställa om samhället från fossilberoende till fossilfritt. Jämtlands län har goda möjligheter att bli vinnare i det omställningsarbetet med den goda grund vi redan har.

Karin Österberg

ordförande, MP Jämtland

Anna Hildebrand

MP, gruppledare, Region Jämtland Härjedalen

Katrin Wissing

MP, gruppledare, Åre

Karin Thomasson

MP, kommunalråd, Östersund

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons