Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket har gått Centern förbi

/

Annons

Svar på "En besvärande brist på medmänsklighet", Åsikter 9 januari.

Can Savran (C) skriver att Centerpartiet har presenterat "konkreta och jordnära förslag" för att klara ett fortsatt mycket högt flyktingmottagande. Savran väljer dock att inte närmare redogöra för förslagen. Exempelvis partiets idé att asylsökande ska få fixa eget boende och som hjälp på traven få några tusenlappar av staten.

Att det råder bostadsbrist i många kommuner och att svenska familjer med utbyggda kontaktnät misslyckas att hjälpa sina söner och döttrar med ett första bostadskontrakt, tycks ha gått Centern förbi. Partiet vill vidare ha sänkta löner för att underlätta nyanländas inträde på arbetsmarknaden. I klartext innebär Centerns förslag ett samhälle där människor inte kan leva på sina löner och desperat tvingas leta tak över huvudet.

Jag anser att vi har ett långtgående ansvar för de människor som sökt en fristad i vårt land. De ska erbjudas möjlighet att bli en del av vårt samhälle på samma sätt som alla andra medborgare. Men det kräver ett fungerande mottagande. Enbart antalet barn och unga som sökte sig till Sverige i fjol höstas motsvarar ungefär 1000 skolklasser.

Ser jag några tendenser till en förestående systemkollaps i Jämtlands län, frågar Savran. Nej, det gör jag inte. Däremot har jag talat med socialsekreterare som har slutat räkna antalet övertidspass, handläggare som övervägt att sjukskriva sig. Jag har träffat kommunala företrädare som berättat hur de tvingats ställa andra viktiga ärenden åt sidan för att finna lösningar i den akuta flyktingsituationen.

Innan regeringen aviserade id-kontroller, varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om att det "föreligger stora utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet". Att ignorera sådana varningar vore direkt ansvarslöst. Att erbjuda asylsökande drägliga levnadsförhållanden är viktigt och ska vi klara det måste vår organisation få möjlighet att klara sina uppgifter.

Kalle Olsson

riksdagsledamot (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons