Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska Centern svika oss nästa gång?

/

Annons

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna bildade efter valet 2014 en allians.

Ett samarbete mellan fyra olika partier och därmed också fyra olika partiprogram, dock med en ömsesidig vilja att, med respekt för varandra olikheter, tillsammans bedriva en aktiv och viktig oppositionspolitik i Östersunds kommun.

Frågan kring hur många flyktingar med uppehållstillstånd som kommunen ska ta emot närmaste åren har delat alliansen, och där har även våra två partier, Moderaterna och Kristdemokraterna olika uppfattningar.

M har förespråkat de av staten anvisade 115 flyktingarna med uppehållstillstånd medan KD stöder förslaget på att förbereda kommunen för cirka 300 flyktingar.

Att C och L i denna fråga, där sex av åtta partier i kommunfullmäktige är överens och skulle kunna visa upp en bred uppslutning, ändå anser sig nödgade att bryta allianssamarbetet och göra upp med S gör oss förvånade, besvikna och därtill ledsna.

LÄS MER: Spricka i Alliansen i Östersund kring flyktingmottagande (18 oktober)

Att man i lönndom behöver göra upp i en fråga där det i kommunen finns ett brett stöd från flertalet partier är märkligt och väcker många frågor, och man riskerar ett haveri i allianssamarbetet.

Öppenhet och transparens i viktiga frågor skapar tillit.

Att lägga locket på, i omdiskuterade frågor, får oftast motsatt effekt.

I detta fall skapar det även en osäkerhet om i vilken fråga C nästa gång ser sig nödgade till en uppgörelse i lönndom med S.

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Lars-Erik Olofsson (KD)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons