Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sänker vi skatten för pensionärer

/

Från och med 2016 sänker vi skatten för pensionärer. För oss är detta en fråga om respekt för landets pensionärer som förtjänar ett tryggt liv på ålderns höst, inte orättvisa skatter.

Annons

Under åtta år vid regeringsmakten skapade den borgerliga regeringen ett system med relativt högre skatt för pensionärer, med förklaringen att det skulle få fler att jobba. Sveriges äldre fann sig då i ett läge där inte bara pensionerna utvecklade sig sämre än tidigare – man fick också betala högre skatt än de som hade en arbetsinkomst.

Detta är en orättfärdig situation. Vi ser gärna att fler jobbar längre upp i åldrarna. Men det nås bäst genom mer personal och bättre arbetsmiljö så att de som kan orkar jobba längre. Det är en bättre väg att gå än att låta dem som gått i pension betala mer skatt på ett orättvist sätt.

Redan i den första statsbudgeten presenterades vårt förslag. Men budgeten stoppades av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, och skatten för pensionärer sänktes därför inte.

Nu meddelar regeringen att i höstens budget påbörjas slopandet av pensionärsskatten. Skatten sänks så att pensionärer inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till cirka 120 000 kronor per år. Den sänks även för de med pension upp till 240 000 kronor per år.  Denna skattesänkning är ett första steg i rättvis riktning. Sveriges pensionärer har genom arbete och slit byggt vårt land, de förtjänar trygghet och inte orättvisa skatter.

I realiteten innebär detta att en pensionär med en årsinkomst på 120 000 kronor per år får en skattesänkning på över 3 000 kronor per år, eller över 250 kronor per månad. Det är en märkbar förstärkning av privatekonomin för pensionärerna.

Vi kommer att fortsätta förbättra villkoren för Sveriges äldre. Mot det står de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som när det väl kommer till omröstningar visar att de tycker att annat är viktigare.

Leif Jakobsson (S)

Vice ordförande i skatteutskottet

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ordförande i socialförsäkringsutskottet

Margareta Winberg (S)

Ordförande regionfullmäktige Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons