Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvarigt att ändra sig om Levinsgården

/

Kommunfullmäktige i Strömsund beslutade för över ett år sedan att bygga ett nytt äldreboende med hälsocentral (Levinsgården) i Frostviken. Pengar för detta avsattes i kommunens investeringsbudget. Alla politiska partier var överens. Nu har vissa partier ändrat sig.

Annons

Ända sedan den gemensamma nämnden för närvård i Frostviken bildades 2005 har målet varit att få in all verksamhet under samma tak. Skälet är de samordningsvinster som kan göras.

Nu verkar inte det målet gälla för vissa partier. Socialdemokraterna och Rättvis demokrati vill att upphandlingen av Levinsgården ska avbrytas. De vill nu helt plötsligt inte att hälsocentralen ska ingå i nybygget.

Vi tycker att deras ställningstagande är olyckligt ur flera aspekter. Projekteringen är klar och upphandlingen är gjord. Ett flertal anbud har kommit in och värderats. Kommunen var färdig att posta tilldelningsbeslutet till den som skulle få byggjobbet när upphandlingen stoppades av socialdemokraterna och rättvis demokrati 5 maj.

Förslaget innebär att en stor del av de tänkta samordningsvinsterna nu uteblir. Hur stor den ökade kostnaden blir är inte utredd. Vi tycker det är oansvarigt att ta ett så stort beslut utan att veta de ekonomiska konsekvenserna.

Genom att avbryta upphandlingen kommer bygget av ett nytt äldreboende att fördröjas avsevärt. Det visar vilken brist på respekt för personalen som (S) och (RD) visar. Personalen har arbetat under stor press, och gjort det utan att klaga, i tron att Levinsgården skulle byggas. Det trodde arbetsmiljöverket också som väntat med sitt föreläggande av det skälet.

Frågan är också hur kommunen kommer att uppfattas utåt:

Vet man inte vad man beslutar om i Strömsund?

Gäller inte politiska beslut?

Vilka signaler skickar vi till våra grannar i regionprojektet med Norge?

Upphandlingen låg precis rätt i tiden utan att vi visste om det när vi började. Hög arbetslöshet och dåliga tider ger billigare entreprenader. Den möjligheten kanske inte kommer igen. Både ur arbetsmarknadssynpunkt och rent ekonomiskt är det helt rätt att bygga Levinsgården nu.

Rättvis demokrati kritiserade socialdemokraterna i valrörelsen för att man missgynnade Frostviksborna med sin politik. Nu sitter man i deras knä och tänker göra samma sak.

Vi vill ha en förklaring till varför socialdemokraterna och rättvis demokrati tycker att det gemensamma målet inte gäller längre. Vi vill också veta vart pengarna ska tas till den fördyring som blir när en stor del av samordningen uteblir.

Varför vågar ni inte stå för de beslut ni varit delaktiga i?

 


Karin Stierna (C)           
Göran Espmark (C)           
Aanna Johansson (C)
Jan-Olof Andersson (M)
Britt-Inger Roos (M)

Bernt Söderman (C)
Mona Axell (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons