Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter ska få söka vård i hela EU

/

Svenska patienter ska kunna söka vård i hela EU på samma villkor som i sitt eget landsting. 2001 revs den första muren runt vårt landsting, då fick patienter rätt att åka utanför länets gränser till något av de norra landstingen för att få sin vård.

Annons

Som resultat av de borgerliga partiernas påtryckningar kunde du några år senare söka din vård över hela Sverige.

Alliansregeringens vårdvalsreform förstärker din möjlighet att välja din hälsocentral från 1 januari 2010. Man öppnar också möjlighet för fler vårdgivare att starta verksamhet med en större mångfald som resultat. Allt detta är bra och nu vill vi alltså ta ännu ett steg.

Även Östersunds sjukhus kan bli en attraktiv vårdgivare som europeer väljer. Med tillgång till vårdutbudet i hela Europa sätts patienternas behov i centrum.

Du kanske har anhöriga i utlandet och vara nära dem efter operationen eller så kan det handla om att landstinget inte klarar att erbjuda dig vård inom vårdgarantins tidsgränser.

Det innebär också att det spelar roll hur du röstar i valet till EU-parlamentet.

Det är inte vara politikers uppgift att i varje läge peka ut exakt var du ska få sin vård.

är att se till att länets invånare har tillgång till god vård. Klarar inte landstinget vårdgarantin ska du som patient ha rätten att säga att du vill åka till Bollnäs, Bordeaux eller Bukarest för att få din operation. Det handlar om att stärka patientens rätt att välja – det är riktigt frihet och rättvisa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons