Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt starta eget i lågkonjunktur

/
  • Vad skulle hända om fler sa ett bestämt nej tack till lågkonjunkturen och trampade på gasen i stället för på bromsen?, frågar Helena Engberg och Marlene Ström.

Lågkonjunktur är en bra tid för att starta företag. Faktiskt finns det en rad fördelar med att starta just nu. Ändå sjunker nyföretagandet och konjunkturen pekas ut som skurk.

Annons

Kanske inte så konstigt att många avvaktar. Finanskris, varsel och konkurser är ord som kan ge upphov till både kallsvett och skrämselhicka. Att ligga lågt verkar vara ett bra alternativ.

Själva gjorde vi tvärt om. I november förra året sa vi upp oss och startade eget. Något av det bästa vi har gjort rent privat, men kanske också bra ur ett större perspektiv. För vad skulle hända om fler sa ett bestämt nej tack till lågkonjunkturen och trampade på gasen istället för på bromsen?

Visst vore det välgörande. Det skulle bidra till utveckling och framtidstro, något som både människor och företag mår bra av.

Så du som går i starta eget tankar – varsågod, här får du fem riktigt bra argument för att starta just nu.

och kreativ. När man startar i lågkonjunktur bygger man direkt in en kostnadsmedvetenhet i företaget. Man tvingas att jobba smart och bli kreativ. Något som man har nytta av också när konjunkturen vänder.

konkurrenter. Företag med stora administrativa kostnader kan få det tufft under en lågkonjunktur. En del går i konkurs, andra i ide. Då kan det vara ett bra läge för ett litet nytt företag att ta plats.

Många befintliga företag blir passiva och drar ner på sin marknadsföring. Konkurrensen om utrymme och uppmärksamhet minskar. Det skapar möjligheter för nya satsande företag att synas.

kostnader. Lågkonjunktur kan göra det både lättare och billigare att anställa kompetenta medarbetare. Detsamma gäller när man vill hitta bra lokaler, göra investeringar och skriva avtal med underleverantörer.

tåligt. Företag som startar under tuffa förhållanden bli tåliga och hållbara. Bygger man för lågkonjunktur kan man skörda när konjunkturen vänder.

Nackdelar då? Nej men utmaningar finns förstås när man startar företag och kanske kan de kortsiktigt vara större nu än under en högkonjunktur. Argumenten mot finansiärer måste vara extra vassa och erbjudandet till kund extra intressant.

Men om man drömmer om ett eget företag finns ingen anledning att vänta. Avvaktar man rätt läge, blir man förmodligen stående. Fokusera istället på det som är positivt och gör ett aktivt val. Lågkonjunkturen är nämligen ingen vanlig skurk. Det är mer som ett läskigt spöke. Om vi bestämmer oss för att inte bli rädda, då fiser krisen ihop.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons