Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om vindkraftens myter

Replik på Eric Birkstens, Svensk Vindenergi, inlägg "Rättsäkerhet ska gälla även vindkraftsprövningar" (Åsikter 23 oktober) som i sin tur var ett svar på Johnny Fagerströms debattartikel "Vindkraftslobbyns makt måste stävjas" (Åsikter 20 oktober).

Annons

Det enda som står mellan vindkraftsindustrin och subventioner på 300 miljarder kronor är sanningen, människorna på landsbygden och vår demokrati och rättssäkerhet. Låt oss fortsätta stå i vägen och säkra vår ekonomi, närmiljö och yttrandefrihet.

Att vindkraften producerar el till låg kostnad är en myt som odlas av vindkraftslobbyn. Både Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien har i flera av varandra oberoende utredningar slagit fast att vindkraften är dyr och leder till ett högt uppdrivet elpris.

Slutsatserna är: Kraftigt ökade subventioner, svåra miljömålkonflikter, stora konsekvenser för elnätet och att priset för konsumenterna blir högt.

En fråga till Svensk Vindenergi är: Om vindelen är så billig, varför kräver ni ytterligare stora påslag på subventionerna och varför kräver ni dubbla subventioner för vindkraft till havs?

Några jobb av betydelse skapas inte heller, snarare är det så att flera internationella undersökningar visar att vindkraftssubventionerna minskar antalet riktiga jobb eftersom jobben i basindustrin och den elintensiva industrin slås ut. Dessutom går tre av fyra subventionskronor till utländsk vindkraftsindustri. I Norge tyder erfarenheterna på att just vindkraftsindustrin är sämst när det gäller att generera jobb för subventionsmiljarderna.

En annan myt är att vindkraften reducerar koldioxidutsläppen. Svensk elproduktion är redan till 97 % koldioxidfri. När det gäller stimulans till glesbygden så innebär den bara att redan bemedlade markägare får mer medan grannarnas fastigheter devalveras.

Att kommunernas beslut ibland tar tid tas av vindkraftsindustrin som intäkt för att sopa bort närdemokratin. Slutsatsen bör istället vara att många vindkraftsprojekt är behäftade med stor problematik ur miljösynpunkt och att prospekten ofta är slarviga och behäftade med mängder av felaktigheter. Felaktigheter som människor via advokater och konsulter i många fall själva eller tillsammans med Svenskt Landskapsskydd måste hantera. Att Svensk Vindenergi vägrar ta ansvar för den egna verksamheten, utan skyller sina tillkortakommanden på demokratin är skrämmande.

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons