Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får inte den samhällsservice vi betalar för

Annons

Det heter att man får det man betalar för. Det är inte sant. Åtminstone inte när det gäller infrastruktur och skattefinansierad service.

Jämland har Sveriges sämsta vägar. Av 600 mil länsvägar är 17 procent av sträckorna undermåliga. Sveriges fem sämsta länsvägar finns i Jämtland.

Anslag till vägunderhåll bygger på befolkningsmängd, inte vägsträcka eller fordonsmängd. Hade vi haft samma anslag för vägunderhåll per mil som Blekinge så hade vårt anslag varit 1,8 miljarder i stället för 477 miljoner.

Vi kompenseras genom en sänkning av fordonskatten på 384 kronor, totalt för våra sju glesbygdskommuner ger detta 15,1 miljoner per år. Grundlurade.

Samtidigt som SJ i princip lagt ner nattågstrafiken till Jämtland drömmer man om höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg-Malmö till en kostnad av ofattbara 300 miljarder.

SJ:s problem stavas inte hastighet, utan punktlighet, service och pris. Vi förväntas som solidariska skattebetalare var och en bidra med 30 000 kronor per person till denna satsning.

I Jämtland har 45 procent tillgång till bredband på 100 Mbit/s eller mer. De allra flesta i Östersund. Sämst i länet är Ragunda med 9 procent och Bräcke med 11 procent.

Det finns visserligen län som är ännu sämre, men motsvarande siffra för Stockholm är 78 procent. Är våra företag mindre beroende av snabbt bredband än de i Stockholm?

Hälften av Sveriges hushåll har inte längre fast telefoni. Jämtland har landets sämsta mobiltäckning. Förklaringen är enkel. Jämtland har 7,5 procent av Sveriges yta, men bara 2procent av telemasterna. Betalar vi mindre för vår telefoni? Samma prislista, sämre täckning.

Leveranstiden för ett 1:a-klassbrev uppger Postnord till en arbetsdag. Det kanske gäller i södra Sverige, men skickar man till Norrland kan det ta både två och tre dagar (vem har fått vettig post på måndagar?). Det är inte ens säkert att mottagaren får ha sin brevlåda hemma längre. Men vi förväntas alla betala 7 kronor i porto.

Vi betalar ett väldigt högt pris för att slippa bo i Stockholm.

Håkan Nilsson

ordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons