Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha ett försvar som går att använda här och nu

Försvarspolitiken har haft för låga ambitioner. En bristande politisk styrning har resulterat i en hög andel pappersförband som inte är tillgängliga eller användbara i närtid utan kräver ny utrustning, utbildning och övning under flera års tid för att kunna användas.

Annons

Det politiska kravet tidigare har varit att Sverige ska kunna ha en tredjedel av den nationella insatsorganisationen – cirka 11 000 man – tillgängliga inom ett år. På resterande två tredjedelar finns inga politiska krav på tillgänglighet, användbarhet eller kvalitet.

Försvaret ska vara tillgängligt och användbart.

Arvet av mer än ett decennium med socialdemokratisk politik gör att vi i dag bygger nya förband för varje ny internationell insats som sedan avvecklas när de roterar hem. Det blir dyrt och ineffektivt. Samma förband ska vara användbara för insatser var de än behövs i Sverige, närområdet eller övriga världen. För att nå ökad tillgänglighet och användbarhet måste ett modernt personalförsörjningssystem införas.

inte socialdemokraterna under sin tid vid makten åtgärdat de problem som tynger den samlade försvarsförmågan? Det är kanske naturligt att de inte tagit tag i frågan eftersom man sällan hör socialdemokraterna tala om vikten av en stark försvarsförmåga.

fortsätter att använda försvaret som en budgetregulator. I partiets senaste budgetmotion finns bara en siffra angiven att de vill skära ned försvarsanslaget med 2 miljarder per år. De har de tillgodoräknat sig 1 miljard i besparingar i kring- och stödverksamhet, något som regeringen ännu inte lagt fram.

partiets förslag om överintag av värnpliktiga jämfört med försvarsmaktens vilja 700 miljoner per år. I verkligheten har socialdemokraterna alltså nästan 4 miljarder mindre till försvaret än regeringen. Därmed kommer också landets försvarsförmåga – den centrala uppgiften för Försvarsmakten – att sjunka.

problemen, arbetat oss igenom frågan på ett ansvarsfullt sätt och lagt förslag utifrån Försvarsmaktens ekonomiska beräkningar. Vi får ett försvar som faktiskt går att använda här och nu – i landet, i närområdet och utanför närområdet. Vid höjd beredskap har vi ca 50 000 män och kvinnor redo inom en vecka.

kommer de politiska alternativen att bli tydliga. Då debatterar riksdagen propositionen ”Ett användbart försvar”. Alliansen som sätter landets försvarsförmåga i fokus och höjer den betydligt, mot vänsterkartellens nedskärningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons