Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att du röstar i EU-valet

Den 7 juni är det ett viktigt val. De svenska väljarna ska utse sina företrädare i Europaparlamentet för de närmaste fem åren. Besluten som fattas i EU:s olika organ påverkar oss alla i vår vardag, oberoende av hur vi ser på Unionen.

Annons

De norra delarna av Sverige är resursrika, men – tillsammans med norra Finland – EU:s mest glesbefolkade region. Vi som lever här är förhållandevis få – och då är det särskilt viktigt att de representanter som väljs är representativa för folkviljan. Jämtland och norra Sverige i övrigt behöver tydliga röster i Europaparlamentet. Därför är din röst så viktig.

Jag anser att EU-samarbetet bör fokuseras på genuint gränsöverskridande frågor som miljö och klimat, handel och kamp mot internationell brottslighet. Eftersom vi har en gemensam inre marknad i Europa är sammanhållningspolitiken viktig för att motverka social och regional klyvning mellan olika regioner. För oss i norra Sverige gäller det att ta till vara på de möjligheter strukturfonderna ger på ett bra och effektivt sätt.

Däremot ska Bryssel inte detaljstyra eller klåfingrigt lägga sig i frågor som bättre beslutas lokalt, regionalt och nationellt. Att EU anser sig kunna bestämma vilka jaktregler som ska gälla i olika medlemsländer är absurt. Likaså att Brysselbyråkrater vill bestämma hur många träd som ska finnas i en svensk beteshage. För att ta ett par exempel ur högen.

Jag anser att EU:s regelverk bör gås igenom för att minska krånglet och återföra beslut till medlemsländerna. Det är dags att sätta EU på bantningskur!

Samarbetet i Europa är oerhört viktigt, men vägen mot en bättre framtid går inte via likriktning och centralstyrning. Jag arbetar för ett samarbete som byggs underifrån, mellan självständiga länder, Demokratiernas Europa. Endast om samarbetet är förankrat i folkviljan och flexibelt blir det långsiktigt hållbart. Att bygga samarbetet på höjden och pracka på medborgarna beslut från ovan i ett Europas förenta stater leder in i en återvändsgränd.

Vi som lever i det glesbefolkade norra Sverige har mycket att lära och inspireras av runt om i Europa. Fö r den skull ska vi inte låta oss centralstyras från Bryssel utan med självförtroende framföra våra ståndpunkter i de beslutande organen. Jag är som konstruktiv EU-kritiker beredd att bli en tydlig röst i Europaparlamentet, en vakthund mot klåfingriga försök att centralisera och detaljstyra.

Din röst gör skillnad. Lämna inte walk over i EU-valet 7 juni. Du kan förhandsrösta från 20 maj.

Rödön, C, kandidat i valet till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons