Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsmonopol i Åre

I planarbetet för vindkraft i Åre kommun har två områden föreslagits tillåtliga för större vindkraftsanläggningar. I resten av kommunen får större vindkraftsparker inte uppföras.

Annons

Ägarna till de två utvalda trakterna får därmed monopol på all lönsam vindkraftsutbyggnad inom Åre kommuns vidsträckta arealer.

Lämpligare vore väl att man förbjöd vindkraftsutbyggnad på vissa områden och att utbyggnad i vanlig ordning kan prövas i övriga delar av kommunen.

Tänkbara förbudsområden kan vara på och omkring Åreskutan samt i huvuddelen av södra Årefjällen och fjällområdena i Kall.

Om vindkraftplanen antas kommer den ekonomiska vinsten av vindkraftutbyggnaden i kommunen att hamna hos markägarna som innehar monopolet, vilka strängt taget bara betalar skatt till staten varför kommunen blir lottlös.

Då det åtminstone inte ännu finns några regler om bygdemedel eller bygdekraft (som för vattenkraften) för vindkraftsanläggningar så riskerar såväl kommun som lokalbefolkning att bli utan något som helst ekonomiskt utbyte av framtida vindkraftsutbyggnader i kommunen.

Detta kan ställas i relation till den utbyggnad som planerats på Middagsfjället och som skulle ge 12 miljoner årligen att använda till angelägna ändamål i länet. Tolv miljoner kronor är dubbelt så mycket som vattenkraften lämnar i bygdemedel i Åre kommun.

Det kan inte vara rimligt att turismintressenter och fritidshusägare kan förhindra att även kommunens och länets bofasta människor ska få ekonomisk nytta av vindkraften i Jämtland.

Att helt bortse från kommunalekonomiska aspekter i detta mycket viktiga ärende måste vara fel, speciellt i en fattig fjällkommun.

Beträffande upplevd miljöstörning så är den i huvudsak subjektiv. Kraftledningar kan upplevas som minst lika störande i fjällmiljö som vindkraftverk. Områden med fritidshusbebyggelse på kalfjället eller vid trädgränsen kan också upplevas som störande, liksom alla liftstolpar på Åreskutan.

Åke Granlöv, Hallen
Mats Tysk, Kall
Eric Jonsson, Järpen
Daniel Danielsson, Åre
Centerpartister i Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons