Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgskytteprovet är felaktigt utformat

/

För att få jaga älg har många jaktlag och stora skogsbolag krav på sina jägare att klara ett skjutprov på en godkänd älgskyttebana. Det är rätt att ställa krav, men provet är fel utformat.

Annons

Provet består i en serie av två skott på stillastående älg och två skott på löpande, allt utan stöd. För godkänt krävs att alla skotten sitter inom träffområdet som i stort sett utgörs av lungpartiet på en fullvuxen älg.

Jag anser att detta älgskytteprov sänder fel signaler och är för svårt. Älgjägare bör inte avlossa ett skott på en älg som springer så fort som pappälgen rör sig på skjutbanan. Risken för skadskjutning är för stor.

Många jägare har mycket svårt att klara skjutprovet. Det går åt många serier för att lyckas bli godkänd på tre, vilket ofta krävs. Jag har varit funktionär på en älgskyttebana i cirka 20 år och sett resultaten tydligt. Fler serier är underkända än godkända. Ett skott är påfallande ofta utanför träffområdet.

När skyttarna klarat provet ser man dem oftast inte mer. Min tro är att när älgjakten kommer har dessa glömt de tragiska resultaten på skjutbanan och tar för svåra skott på flyende älgar invaggade i tron att de är tränade skyttar. Det godkända, uppvisade skjutprovet, legitimerar jägaren att skjuta på snabbt flyende älg. Var avsikten vid införandet av dessa prov att påvisa svårigheten att träffa en löpande älg? Det förefaller vara en tveksam pedagogisk metod. Alla som jagat älg i många år vet att risken för skadskjutning finns utan att skjuta på de som springer snabbt.

En rutinerad älgjägare och skytt söker gärna stöd för vapnet innan han skjuter på en älg. Älgpass är oftast byggda för att ge stöd åt geväret. Varför skall då kravet finnas att skjuta på löpande älg utan stöd på skjutbanan? Provet bör bestå av skjutning med stöd mot stillastående figur. Jägaren kan då försäkra sig om att geväret är korrekt inskjutet och inse sin begränsning.

Det är en beklämmande tanke att rutinerade och mycket omdömesgilla äldre jägare skulle tvingas stanna hemma från jakten med anledning av hur dagens skjutprov är utformade. Det är lika snedvridet att lära ut till ungdomar som utbildas i jägarexamen att skjuta detta skjutprov. Ungdomarna lär in fel tankesätt och får tillika en galen utbildning i att skjuta med kulvapen, idag påminner skjutprovet mer om en hybrid mellan kulskytte och hagelskytte.

 

Jörgen Marcusson, Lit

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons