Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikter från klass 7 B på Myrvikens skola

/
  • I klass 7 B går; Sara Andersson, Emil Boije, Anders Borin, Morgan Eliasson, Isak Gudnason, Maja Hedén, Ida Henriksson, Felicia Holmgren, Josefin Isberg-Lindström, Michaela Jansson, Erik Johansson, Madelene Johansson, Viktor Karlsson, Emil Levén, Maria Löfskog, Eric Myhr, Simon Nilsson, Per Nyman, Agnes Olofsson, Anton Olsson, Emma Ryden, Anton Schjelvan, Kristina Stolth, Björn Ström.

Annons

Jag tycker inte att det är bra med skoterkörning omkring vägarna.

Det är mycket jobbigt med uppspunna snökullar på vägarna som blir när man ska över en väg fort och våldsamt med skoter. Visst, man kanske måste över vägen ibland, men det är inte bra när man far omkring och hoppar i dikeskanter och över vägen. Tänk om du är ute och går med ett litet barn och så kommer det en skoter förbi som hoppar och har sig. Barnet blir kanske rädd och kommer kanske aldrig att vilja åka skoter mer. Kör hellst inte vid vägen, det finns leder och frusna sjöar.

SN

Pannkakor från Tyskland

Jag blir upprörd! Jag såg i tidningen den 19 mars att Wargentinskolan köpte pannkakor från Tyskland. Det är miljöförstörande att skicka pannkakorna så långt. Istället kan dom göra egna eller köpa i närheten. Därför uppmanar jag alla inköpare att inte köpa pannkakor eller annan mat från utlandet. Köp från erat eget land!

Sara Andersson 7b

Stoppa vattenkraftverken som förstör älvarna

När älvarna byggs ut vad händer då med fisken? Numera är alla själviska och tänker bara på sig själva. Visst får man el men fisken kan inte ta sig upp i älvarna för där fisken föds leker de också. Därför tycker jag; bort med kraftverken.

Fiskare

Victorias bröllop

Jag tycker det är fel att vi ska betala kungafamiljens bröllop. Ska vi betala deras bröllop med skattepengar som borde gå till vård och skola? Skattepengarna borde gå till alla och inte till en familj. När fattiga inte kan få ett stort dyrt bröllop, varför ska kungens barn få det? Jag tycker han kan betala ur sitt egna apanage!

M E

Sakta Ner!

Jag blir arg när jag rider! Därför att ibland när jag rider ut så saktar inte alla fordonen ner och hästen blir stressad. Ibland kan hästen till och med skena och det kan leda till en stor olycka. Därför ber jag alla fordon att sakta ner för ryttare och även för fotgängare.

M.J

Pengarna ska gå till att hjälpa

Jag tycker att det är fel att skattepengarna inte går direkt till de kvinnor, män och ungdomar som vill komma bort från sin familj för att det finns alkoholism inom familjen. Men de pengarna går till utbildningar, böcker och löner för socialarbetare. Jag tycker att man ska ta de pengarna direkt till kvinnorna, männen och ungdomarna, för annars blir det ju att de måste gå tillbaka till det oroliga hemmet. Jag vill att pengarna direkt går till att hjälpa dem med utbildning, jobb, lägenhet, det sociala och praktiska saker. Jag tycker att det är hemskt att det går till så. Varför ska folk inte få hjälp direkt med sådant? Varför kan inte politikerna lägga lite tid åt sådant? Jag tycker att det är sjukt i alla fall!

Maria Löfskog

Ska det vara så?

Ibland kan man nästan fråga sig, varför finns egentligen trafikljusen, när de ändå inte gör någon nytta?

Jag har flera gånger sett vuxna gå över övergångsställen fastän det är röd gubbe, när det dessutom finns yngre barn i närheten.

Borde inte vuxna föregå med gott exempel?

Jag har även sett bilförare köra mot rödljus mer än en gång, vilket faktiskt är olagligt!

Är vår säkerhet så oviktig? Det tycker i varje fall inte jag!

Vart tog fritidsgården vägen?!

Vi ungdomar i Hackås saknar vår fritidsgård!

Jag är besviken att vi inte har några aktiveteter i Hackås. Vi hade en ungdomsgård förut men den bara försvann. Vi har rätt till en ungdomsgård för vi är ungdomar och har inte mycket pengar att röra oss med. För alla aktiveteter ligger långt bort från Hackås.

När vi är där så håller vi oss sysselsatta och gör inget bus! Vi vet att det kostar pengar men inte lika mycket som att åka till Östersund eller andra ställen. Det är värt en Fritidsgård i Hackås.

Jag hoppas att ni förstår att detta är allvarligt och jag är stolt att tala för ungdomarna i Hackås.

Madelene Johansson 7B Myrvikensskolan

Köpcenter i Svenstavik.

Det finns inte mycket pengar eller jobb i Berg i dag. Så i stället för att lägga ner alla byskolor så skulle de kunna bygga ett stort köpcenter, eller galleria i Svenstavik eller Myrviken. Det skulle bli miljövänligare istället för att åka in till Östersund och handla. Då blir det fler jobb och kanske fler som flyttar in. På så sätt skulle Bergs kommun få in mer pengar. Hoppas någon tar itu med det och börjar bygga snarast!

Brunetten

Mer variation på salladen

Jag tycker att det ska vara mer variation på sallad till skollunchen.

Om man har olika sorter varje dag tror jag att det är fler som äter sallad, och samtidigt blir det roligare med variation i stället för att äta samma sak varje dag.

Man känner sig mycket piggare och får i sig fler olika sorters vitaminer.

Därför tycker jag att ni som lagar skolmaten ska försöka variera lite mer!

Josefin. IL

Dåliga rutiner på varuhusen

Jag tycker att stora företag som till exempel Elgiganten och Onoff ska förbättra sina rutiner kring reklamationer och garantier. En gång lämnade jag in min mobil, då tog de in den och hade den där i fyra veckor ungefär, sen när jag fick den så fanns det ingen svensk text. Då lämnade jag in den igen och fick vänta i fyra månader. Det tyckte jag var dåligt. Jag vet fler andra som varit med om liknande saker, så jag tycker ni ska förbättra er rutiner omkring reklamationer och garantier.

Missbelåten kund

Nej till uranbrytning!

Jag tycker att uranbrytning är dåligt. Om det blir gruva i Storsjöbygden så är det bara en tidsfråga innan det läcker ut radioaktiva ämnen i Storsjön, och det är väldigt många byar som tar vatten från Storsjön, även Östersund gör det. Gruvbolagen säger att det ska bli 200 nya jobb i gruvan men om vattnet blir förstört så handlar det om mycket mer än 200 jobb som försvinner. Rent vatten är en mänsklig rättighet!! Det känns hemskt att det föreslås gruva i Oviken, det är bara 5-6 km ifrån där jag bor. Nej till uranbrytning!

Isak

Är kungligt bröllop viktigare?

Jag kan inte fatta varför man lägger 10 miljoner på att städa en kyrka för att kronprinsessan ska gifta sig. Det är ju ändå Guds hus, ska inte det vara rent och snyggt jämt? Är det inte bättre att lägga pengarna på saker som är viktigare, som skolmaterial? Jag som bor i Bergs kommun vet att vi har ont om pengar, eftersom vi får ha hemkunskap utan ingredienser och slöjd utan trä. Jag tycker i alla fall att man kan använda pengarna bättre nu när det är finanskris. Men vill man städa en kyrka för pengar man kan utbilda människor med istället så får man väl göra det. Jag vet bara att jag tycker att det är onödigt mycket pengar för att städa kyrkan som jag tror redan ser städad och fin ut.

Erik Johansson

Sanda så att busschaufförerna törs köra

Ibland när jag väntar på skolbussen på morgonen så brukar den inte komma för att det är halkigt. Men om den inte kommer så har man ändå ingen skjuts av föräldrar för att de jobbar. Dagen efter på skolan så säger de att de inte kunde komma och hämta på grund av att de påstår att det är is på vägen eller oplogad väg, när det egentligen är bra väg. Men när det är is så kommer de inte och sandar. Så därför tycker jag att de ska sanda och att busschaufförerna inte ska vara så fega.

E

För mycket vatten i colan

Jag tycker att det är dåligt att colan som man får ur dryckesautomater på till exempel hamburgerrestauranger är lika mycket vatten som cola, ur burkar smakar det fortfarande cola. Skulle restauranterna kunna köpa in burkar eller flaskor i stället och kanske hälla upp det i glas efter det. Det är möjligt att det är dyrare man jag tycker det är bättre med lite god cola än mycket äcklig.

Om någon till exempel. blir törstig tycker jag att den kan köpa en burk till, men många kanske kommer att tycka att det blir för dyrt med en massa burkar då kanske de kommer köpa mindre och det skulle knappast vara dåligt om det dracks mindre cola. Jag tycker därför att man helt ska gå över till burkar och/eller flaskor.

Missnöjd coladrickare

Åldersgräns På Energidricka är onödigt

Jag läste någonstans den här veckan att det var en person som skulle gå och köpa en energidricka på Ica. Men när han kom till kassan frågade kassören om han hade id? Det hade han då inte. Och då visade det sig att han var tvungen att vara minst 18 år för att få köpa den. Varför ska man behöva vara 18 år för att köpa en vanlig energidricka som ungdomar i alla åldrar har fått köpa i evigheter? Visserligen gör inte alla affärer så, men varför göra det över huvudtaget? Bara ta bort åldersgränsen, den är ju bara onödig! Affärerna som gör det förlorar ju bara pengar på det eftersom ungdomarna bara går till en annan affär och köper den där.

blao?

Nej till uranbrytning – ja till vind- och vattenkraft

Uranbrytningen är något som jag tycker är katastrofalt för den flora vi har här i jämtland.

Vår landskapsblomma är redan utrotningshotad och vad händer om uranet tar sig ut i vattnet? Jo, allt levande blir sjuka om dem dricker det.

Tar vi det här åt oss så förstörs vår flora.

Och om det inte är något som kan leva här så kommer inga människor komma hit.

Nu är frågan, vill inte ni äldre lämna något efter er, eller bryr ni er inte om den kommande generationen? Jag som tillhör den säger nej till uranbrytning och ja till vind och vattenkraft.

Lolgåtan

Sluta bränna ner regnskogarna

Man bränner ner träd i regnskogar för att ha mer utrymme att kunna odla mer och effektivare. Jag tycker att man kan använda träden här i Sverige som de bränner ner i stället för att de ska brinna upp. Vi använder ju mycket trä. Se till att få stopp på eldandet.

ms

Åldersgräns på energidryck ingen bra idé

18 års gräns på energidryck tycker inte jag är en bra idé, för blir det åldersgräns på energidryck kommer det att bli langning för finns många ungdomar som kommer få vuxna att köpa ut. Jag gillar energidryck och tycker att åldersgräns är fånigt. Åldersgräns är onödigt på energidryck!

Anton Olsson

Eleverna måste få kosta mer

Jag tycker det är fel att Bergs kommun bara lägger 31 kronor på eleverna och det ska räcka till allt förutom slöjd, teknik, hemkunskap och musik då får vi inte kosta ett enda öre. Det är helt oacceptabelt tycker jag och det tycker du säkert också

Anders Borin

Kör mindre flygplan

Jag tycker det är fel med att man kör så mycket flygplan. Miljövännerna tycker att vi ska köra på miljöbränsle i gräsklipparna. Dom drar ingenting jämfört med flygplanen. Men då säger de ingenting om flygplanen som flyger hela tiden. Jag tycker också att det är fel med att det är så billigt att flyga. Priserna borde dubblas. Jag tycker att miljövännerna ska tänka om och fokusera mera på flygplanens bränsleförbrukning.

Miljögubbe

Har jag inget värde?

Jag tycker att det är skamligt att eleverna i Bergs kommun, jag inräknad, inte får kosta mer än 31 konorr i månaden. Om vi nu ändå måste gå i skolan så ska vi ha förutsättningar för en bra utbildning. Ni säger jämt att barnen är er framtid men just nu verkar det inte som det. Det känns som att ni satt ett pris på mig, att jag inte är viktig. Nej, skärp er nu politiker och ge oss den utbildning vi vill ha!

ACE, 13 år

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons