Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För vem är det farligt att gå i björnskogen?

Annons

Har med intresse läst intervjun med Länsstyrelsens rovdjursexpert Magnus Kristoffersson i fredagens ÖP.

Eftersom jag själv vistas en hel del i skogsmarkerna är det dock några detaljer som jag skulle vilja att Magnusson förklarade lite närmare.

Han säger i intervjun att det inte innebär någon risk alls att vistas i skogen om man inte är jägare med hund och gevär. Eftersom Kristoffersson är sakkunnig är det här säkert korrekt, men det är en sak jag inte förstår. Förra våren blev en man i Dalarna attackerad och allvarligt skadad av en björn när han arbetade med röjsåg i skogen. Den mannen var alltså säkert en jägare, men hur kunde björnen veta att han hade en hund och ett gevär hemma?

Samma sak undrar jag om det fall där en man i Valsjöbyn blev dödad av en björn utanför sin stuga, när han hade geväret kvar inne i stugan, hunden lös på gårdrplanen och skulle jaga älg nästa dag: hur kunde björnen veta det?

Att jag frågar beror på att jag skall börja säsongens arbete med skogsröjning. Jag skall alltså vara ute i skogen och arbeta med röjsåg i vår. Jag har vapenlicens och ett gevär, jag brukar jaga älg på höstarna. Jag äger dock ingen hund.

Därför undrar jag om Kristofferson anser att det är farligt för mig att vara i skogen eller inte.

Micke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons