Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Anpassa farten efter väglaget!

Annons

För 60 år sen tog jag körkort. Bilarna då hade inga bokstavskombinationer för att hjälpa föraren att hålla bilen på vägen.

Diffbroms och fyrhjulsdrift fanns inte, vinterdäck hade en del på drivhjulen men de flesta körd på sommardäck. Snöskyffel och kedjor i kofferten.

Farten var fri, men anpassade man inte fart efter väglag åkte man av vägen – enkelt, eller hur?

I dag ser det annorlunda ut. Bilarna har massor av bokstavskombinationer som rättar när föraren gör misstag. Det är lag på vinterdäck på alla fyra hjulen, de flesta har dubbade, en del har fyrhjulsdrift. Fartgränser på alla vägar.

Ändå klagar alla på halka så fort det sker en olycka, även polis och räddningstjänst. Vad har hänt med bilförarna? Vägsäkra bilar med alla möjliga hjälpmedel för förarna, förnämliga vinterdäck, breda och mycket bättre vägar.

Kan det vara hastighetsbegränsningen? Tror alla att om det står 90 på skylten så måste man köra minst den farten oavsett väglag?

Vad jag kan förstå gäller paragraf 14 som säjer att man är skyldig att anpassa hastighet efter väglag och andra omständigheter i trafiken! Det kan inte bero bara på halkan!

'n Tage

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons