Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bilda en region för specialistvård

Annons

Lars Lindqvist beskrev nyligen i en debattartikel hur verkligheten ser ut i länets kontakter med våra grannar ser ut ("Låt oss bilda region med Stockholm", Åsikter 21 oktober).

Våra relativt goda kommunikationer med Mälardalen innebär att vi nu bland annat har en alltmer ökande ömsesidig arbetspendling med Stockholmsregionen.

Nationalmuseum Norr som nu byggs på Jamtli kommer också att bidra till utbyte inom kulturområdet.

För specialistsjukvård skickas alltfler patienter till Uppsala-Stockholm vilket sannolikt kommer att öka då specialistsjukhusen, oberoende av regionindelning, kommer att bli större och färre för att effektivt nyttja den allt dyrare och mer komplicerade utrustning som kommer att krävas.

De flesta som besöker våra fjällanläggningar kommer också från Mälardalen.

Våra olika företag kommer också fortsättningsvis att sälja sina produkter och tjänster till övriga Sverige och utlandet oberoende av regionbildning.

Måste det bildas stora regioner för att staten ska utlokalisera verksamhet och investera i infrastruktur? Måste det bildas stora regioner för att inlandet, som ger stora exportinkomster och el till landet, ska få rimlig ersättning för det?

Måste det bildas stora regioner för att landstingen ska sanera ekonomin och i högre grad acceptera andra driftformer som olika kooperativ?

Sverige, med färre invånare än London eller Paris, skulle kunna vara en region för specialistvård med bibehållna länsgränser där den vanliga sjukvården kan bedrivas i kooperativa former.

KM

Här hittar du fler artiklar om storregionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons