Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Dags att Lit får bli en egen kommun?

Annons

Så har det då hänt, jag har författat mitt livs första insändare. Varför? Jo, det känns som att man spottar mig i ansiktet när jag läser om att kommunen ska sätta ännu mera pengar i expresscykelvägar i stan, något som ingen egentligen har efterfrågat. På samma sätt var det med Döda torget.

Här i byn har vi bara cykelväg åt ett håll, underhållet på grusvägen österut är numera så undermåligt att det inte ens går att cykla på den.

Vi saknar helt bussförbindelse så de flesta hushåll måste hålla sig med minst två bilar. Jag skrev till Länstrafiken för snart två år sedan och föreslog hur man på ett smart sätt kunde ordna buss till byn.

De tackade för skrivelsen och bad att få återkomma. Jag har inte hört något ännu, utan läser nu att man ska dra in på nattbussarna till bland annat Lit.

Vi saknar bredband och mobil täckning är undermålig, går man några hundra meter från byn så är man utan kontakt i regel. Litsbacken ska stängas, och nyproduktion av bostäder i Lit finns inte på kartan än så länge.

Hur kunde det bli så här? Gamla Lits kommun var rik och välmående. Man hade många donationsskogar som nu ingår i Östersund. Bara avkastningen från dessa skogar skulle, rätt skötta, galant täcka underhållskostnaden för Litsbacken.

Vi pratar om tudelningen av landet, stad kontra landsbygd, vi pratar om att avkastningen av vattenkraften bör stanna i Norrland, vi pratar om att hela landet ska leva. Bör vi inte börja med att hela kommunen ska leva?

Vi har solidariskt samma skattesats i hela kommunen – det borde ju ändras, eller är det kanske snart dags att "göra en Katalonien" och ordna en folkomröstning om att Lit får bli egen kommun?

Ulf Eliasson

Åsen, Lit

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons