Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Därför stöttar kommunen skidskyttet

Annons

Signaturen Rebellen ställer en rad frågor om Östersunds kommuns inblandning i världscuptävlingarna som just nu pågår på Östersunds skidstadion.

Insändare: Vem betalar för skidskyttefesten? (25 november)

Kommunen äger och sköter driften av skidstadion. Kommunen står också för en del kostnader i samband med själva arrangemanget. I år handlar det om ungefär 2 miljoner kronor. Pengarna går till tillverkning av konstsnö, bidrag till arrangören, informationskampanjer och personalaktiviteter.

I övrigt är det arrangören som genomför programmet. Det är också arrangören som står för eventuella risker och därmed också för möjliga vinster.

Kommunens vinst i att ge ekonomiskt stöd till skidskyttefesten är att Östersund får möjlighet att profilera sig inom vintersportområdet och konceptet vinterstaden.

Under världscupveckan sänds mer än 170 timmar direktsänd tv i hela världen från Östersund. Skidskyttet genererar också övernattningar i Östersund motsvarande 7 miljoner kronor, vilket betyder arbetstillfällen och skatteintäkter.

Östersunds kommun har som princip att vid större arrangemang ställa sina arenor till arrangörens förfogande kostnadsfritt. Detta gäller både världscupen i skidskytte och andra enskilda arrangemang, exempelvis på SM-nivå.

När det gäller bidrag och hyror till andra idrottsföreningar har Östersunds kommun som princip att debitera en timtaxa för alla matcher som ingår i olika idrotters seriespel. Detta är väl subventionerade taxor.

När det gäller föreningar som har lag på elitserienivå (i dag basket och fotboll) har kommunen bestämt att ta ut en taxa som motsvarar de faktiska driftskostnaderna i samband med matchen. Även om kommunen tar ut denna taxa så äger och driftar kommunen hela arenan.

AnnSofie Andersson (S)

kommunalråd

Karin Thomasson (MP)

ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons