Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Etablissemanget lyssnar inte på folket

Annons

"Populisternas tid är nu” är budskapet efter Brexit och USA-valet. Om begreppet populism är en kontrast till begreppet etablissemang så är nog beskrivningen riktig.

Även i Sverige har vi ett etablissemang. Fenomenets epicentrum återfinns i maktboningen Rosenbad med ringar i förlängningen till landets riksdagshus, länsstyrelser, kommuner och landsting.

Viss lever vi en demokrati, vi får ju utöva vår rösträtt vart fjärde år och ett par månader före varje sådant val har vi också en chans att i någon valstuga faktiskt få träffa några av våra förtroendevalda.

Förtroende är ett starkt ord vars innebörd knappast kan misstolkas, men när de som blir valda till makten väl har etablerat sig verkar innebörden av ordet förtroende ha tappats bort någonstans på vägen.

Ta till exempel jättefrågan om regionindelning. Inte ett knyst under valrörelsen 2014, nu hastar civilminister Ardalan Shekarabi att, trots ett kompakt folkligt motstånd, driva igenom dessa långtgående geografiska förändringar för att frågan inte ska besvära sossarna inför 2018 års val.

Shekarabi lyssnar alltså inte på folkets röst.

När däremot de som i någon mån tillhör etablissemanget, länsstyrelserna, morrar om de osäkra konsekvenserna med storregioner – då backar civilministern och tar åt sig av kritiken varpå länsstyrelsernas sammanslagningar skjuts på framtiden.

Det som berör oss fotfolk mest, landstingens ansvarsområden, berörs inte av uppskovet, folkets röst påverkar inte ministern det minsta. Region JH och norrlandstingen ska fösas ihop – där viker Shekarabi och hans vänsterregering inte en tum.

Vi har inte den regering vi förtjänar och det i sig är naturligtvis en stark grogrund för populism. Så visst; därför är populisternas tid nu!

C-A Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons