Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Flygskatten behövs verkligen

Annons

Regeringen håller på att förbereda för en flygskatt (klimatskatt) från 2018. Det är inte en dag för tidigt att komma till skott i frågan som under många år diskuterats men inte blivit verkstad. Vi lever som alla vet i en klimatkris och måste ta ansvar för kommande generationer.

Det har redan varit mycket kritik från många håll, bland annat näringslivet och oppositionspartierna. Många anser att flygets utsläpp är försumbart, men detta är en sanning med modifikation. Antalet passagerare med flyg växer så det knakar varje år och kostnaden att flyga har blivit extremt låg. Därav den kraftiga ökningen.

Det är på tiden att även flyget blir beskattat utifrån våra miljömål. Det finns inget annat transportsätt som är så klimatförstörande som flyget.

Den skatt per resa som nu presenterats är i tre nivåer: 80 kronor för resor inom Europa, 280 kronor utanför Europa inom 600 mil och för längre resor 430 kronor.

Den kommentar man kan göra till detta är att beskattningen av resor inom Europa är försumbar och kommer definitivt inte att minska resandet. 80 kronor är inte mycket med dagens penningvärde. Övrig beskattning är däremot en bra början och kan ha en dämpande effekt på i första hand nöjesresor.

Riksdagens trafikutskott ser hellre att vi inväntar en större internationell samordning. Skulle man följa dess intentioner lär vi inte inom överskådlig tid se några flygskatter. Det kanske är detta man har i baktanke.

Nu blir det till att börja med ett remissförfarande. Under kommande år blir det förhoppningsvis en majoritet i riksdagen för förslaget. Allt annat vore en stor besvikelse och ett bakslag för miljön.

Rolf G. Swedbergh

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons