Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Förstatliga sjukvården!

Annons

Region Jämtland Härjedalen har i många år kämpat med stora årliga underskott i sin verksamhet. Kapitalet är slut och vi kommer att tvingas låna till driften om inget radikalt sker.

Vi lägger ett skuldansvar på våra kommande generationer, vilket är lika oförsvarligt som orättmätligt.

Problemet är inte unikt för oss. Så gott som samtliga regioner och landsting runt om i landet har underskott i sin löpande verksamhet.

Lösningen är, som flera varit inne på, ett förstatligande av sjukvården i hela landet. Den regionala ekonomin räcker inte till. Jag tror inte den människan är född, som, under nuvarande förhållanden, kan få

Debet och kredit i den regionala sjukvården i Jämtland och Härjedalen kan inte gå ihop utan att vården menligt försämras.

En viktig orsak till de höga kostnaderna är det rådande stafettläkarsystemet. Genom att skapa trygga och attraktiva arbetsplatser, som erbjuder goda arbetsförhållanden för läkare, sjuksköterskor och övrig personal, får vi en bättre och billigare vård, med nöjdare patienter och vårdgivare.

Att 21 regioner och landsting är överens, kommer inte att få bort stafettläkarsystemet. Med staten som huvudman, kan anställning av stafettläkare helt avskaffas. Frågan är: Vad väntar vi på?

Kraven på en god och säker sjukvård, klarar vi inte inom nuvarande organisation. Med ett statligt huvudmannaskap kan vi få de resurser, som behövs för en bra sjukvård i hela landet.

Vi måste ha rätt till god sjukvård var vi än bor. Det ska gälla såväl hälsocentralerna som specialistvården.

Det av yttersta vikt att duktiga och kompetenta människor leder och driver den nya organisationen. Titta på det norska systemet, där man har en statligt ledd sjukvårdsorganisation.

Kurt Folkesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons