Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Fyrkantigt system för sjukersättning

Annons

Varför är systemen så fyrkantiga? Jag önskar så att jag mådde så pass bra att jag kunde jobba heltid. Jag skulle få en bättre inkomst och slippa vända på varje krona; bara det skulle vara en lättnad.

Jag önskar också att jag mådde så pass bra att jag kunde jobba heltid, för att då skulle jag kanske slippa kontakten med Försäkringskassan i större utsträckning, de olika bud jag fått från dem under de senaste åren och den oro och ovisshet som det medfört. Det skulle också innebära en lättnad.

Att vara i beroendeställning till Försäkringskassan för min överlevnad är inget jag planerat eller drömt om, för det är överleva det handlar om, inte leva.

Jag har vilande sjukersättning på 25 procent och det har jag klarat av i drygt ett år. Jag skulle framöver vilja prova att jobba lite mer.

Nästa steg är 50 procent vilande sjukersättning. För mig känns den ökningen för stor att mäkta med, men det går inte att söka vilande sjukersättning på till exempel 35 procent. Om jag vill prova att jobba mer sänks sjukersättningen ändå med 50 procent.

Det som händer då är att jag kommer att gå back ekonomiskt om jag inte klarar av att jobba 50 procent och ha en lön därefter. Det har jag inte råd med.

Det fyrkantiga systemet sätter käppar i hjulen för min återhämtningsprocess, jag förlorar och samhället förlorar. Ett flexibelt system, som går att anpassa utifrån individens arbetsförmåga, tror jag alla skulle vinna på i längden.

En som inte är så fyrkantig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons