Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Gör inte centrum till ett museum

/

Annons

Efter att man läst om Mårtens torg och fastighetsägaren Erik Odéns situation, och samtidigt tar del av Jamtlis byggnationer av bostadshus och Nationalmuseum, så förstår man den privata aktörens frustration.

Nyhetsartikel: Erik Odén har stora planer för stadskärnan – då kan Jane Doe-huset rivas (4 februari)

Som fastighetsägare i innerstan så måste man naturligtvis förnya och underhålla sitt bestånd, resultatet ska ge avkastning för framtiden.

Att göra delar av centrum till museum ger ingen ekonomisk framtid. Majoriteten av Östersundarna vill ha ett levande centrum, och ökat antal innevånare gör att investeringar blir bärkraftiga, samtidigt som man värnar om det gamla.

LÄS MER: Rapport ger klartecken för att riva hus i centrum (19 september 2016)

Att Jamtli, samtidigt som man har konservativa åsikter om centrum, bygger ett futuristiskt Nationalmuseum i kärnan av Jamtliområdet är ju lite förvånande; inget rött hus med vita knutar.

Man kan bara tydligt konstatera att det råder skilda krav på privat ägare och på den som bedriver verksamhet med skattemedel.

Hoppas att Erik Odén kan utveckla sina planer med ett moderniserat tillskott på affärs- och bostadsytan i centrum, och att Jamtli ror i land sina projekt utan alltför stora ekonomiska tillskott.

Bevarandet av centrumbebyggelsen förändras över tid, med nya ledande personer och ändrad tidsanda. Det är bra att man slår vakt om det gamla, men det är inte bra när pendeln slår från 1950-talets Domuslador i centrum, till tänkt totalt rivningsförbud.

Kurt Persson

Tallbacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons