Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Jämtländsk kultur är främlingsfientlig

Annons

Efter snart två års tid som nyjämte, det vill säga inflyttad till Jämtland utan tidigare släktförankring här, så är det med sorg jag summerar mina intryck.

Till en början uppfattade jag jämtar som välkomnande, men det var under vad jag nu kallar "turistrelationen" med bygden. Det som initialt upplevdes som en vilja att dela med sig av den jämtländska kulturen, känns nu bara som en trasig skiva med ett enda slitet spår av stagnerad monokultur.

Jag försökte länge gömma den känslan bakom demografiska förklaringar som avfolkning och brist på perspektiv utifrån. Men slutsatsen är att jämtländsk kulturtradition är protektionistisk och främlingsfientlig.

För det är inte kulturell dialog som erbjuds, utan en undervisande monolog. Man ställs inför valen assimilering eller utfrysning. Den jämtländska livsstilen är den enda livsstilen, och passar det inte är man välkommen att åka härifrån. Tydligare än så kan inte främlingsfientlighet illustreras.

I en bygd som är beroende av statsbidrag och inflyttning för sin överlevnad, är det en anmärkningsvärt destruktiv strategi för långsiktig samhällsutveckling.

Räddningen är modern teknologi som tillåter mig att odla relationer utanför Jämtland, i miljöer där människor är öppna för mer än en enda livsstil. Vilket är tråkigt. För som uppväxt i en mångkulturell miljö ser jag potentialen som Jämtland har om människorna här vore beredda att acceptera tanken på fler än en sorts livsstil och kultur i sin hembygd.

Nyjämten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons