Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Klövsjö fick inga pengar när testamenterad gård såldes

Annons

En gammal man testamenterar sin egendom till Klövsjö kyrka. Han är öppen för att gården nog kommer att säljas, och att pengarna då skulle komma bygden till godo tog han nog för givet.

Drygt 8 miljoner har försäljningen gett, men inget till Klövsjö. Pengarna ska hanteras av Södra Jämtlands Pastorat. Man ska få ansöka om pengar till någon lämplig guldkant (!) – jo, kyrkorådet har helt glatt formulera statuterna så.

Sedan skogen sålts ville vi sälja själva gården till inflyttande barnfamilj med eget företag, även om de inte hade lagt högsta budet. För byns bästa, för skattepengar till både kommun och kyrka, för byskolans fortlevnad, för bevarat förtroende för kyrkan och för politikerna.

Jo, de som röstade för att en stor gård mitt i byn blir sommarställe är också kommunpolitiker. I den rollen kämpar de för en levande landsbygd, men som styrelsemedlemmar i kyrkorådet värnar de kyrkan (!) genom att håva in mesta möjliga pengar till guldkant.

Mäklaren hade tillstyrkt förfarandet med att sälja till högsta budgivare, fick vi veta. Arvodet har uppgått till nära 500 000, fick vi också veta. Att mäklaren genomfört en extra budgivning efter första budläggningen bidrog förstås till arvodesförhöjning. Bra jobbat, mäklaren.

Vi var ett 40-tal besvikna personer på informationsmötet häromkvällen, och vi var ledsna, besvikna och arga, ja vi blev nästan högljudda, och tre personer förklarade att de redan gått urkyrkan och flera nickade instämmande.

LÄS MER: Bybor protesterar när kyrkan säljer fastighet: "De har ett moraliskt ansvar" (30 november)

Hela kyrkorådet – visst bemöter ni väl detta? Offentligt? Nu har ni möjlighet att förtydliga er.

Lisbeth Svensson

Klövsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons