Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Länsstyrelsen bryter medvetet mot beslut om antal björnar

Annons

Peter Eriksson, Viltförvaltningsdelegationen Jägarintresset, och Gun Fahlander, Jägarförbundet Mittnorrland, skriver 10 juli på Åsikter att länsstyrelsen misslyckats med förvaltningen av björn.

Påståendet är korrekt, men misslyckandet är mycket värre än vad debattörerna påstår. Jag grundar mitt påstående på följande fakta:

1. Riksdagen har fastställt att referensvärdet för hela Sverige är 1 400 björnar. Länsstyrelsen anser att Jämtlands län ska ha 650 björnar, det vill säga att Jämtlands andel ska vara 46 procent av referensvärdet för hela Sverige, vilket är på tok för högt.

2. Vid den senaste insamlingen av björnspillning fick man in prover från cirka 900 björnar. Eftersom insamlingen inte gjorts på stora delar av Jämtlands yta, finns det naturligtvis betydligt mer än 900 björnar i länet.

Även inom områden där insamling gjordes missade man sannolikt mycket spillning, eftersom jägarna oftast beträdde en mindre del av jaktmarken.

En ytterligare felkälla är att när jaktlagens tilldelade provrör var fyllda, så slutade man insamlingen oavsett hur många björnskitar som observerades. Så skedde till exempel i vårt jaktlag.

Med ledning av ovanstående påstår jag att länsstyrelsen medvetet bryter mot riksdagens beslut om antalet björnar i landet. Vad detta beror på vet jag inte, men en misstanke kan vara att det är rovdjursvänner som styr länsstyrelsens beslut.

För övrigt är jag förvånad över att jägarorganisationer inte mera synar länsstyrelsens beräkningar av björnar.

För mycket björn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons