Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Lucia: Hur kan man ge sig på ett barn?

/

Annons

Vår tradition att fira lucia är bara cirka 100 år gammal, och kom ursprungligen till Sverige som ett manligt studentspex i Lund, så att hävda att Lucia endast ska gestaltas av en ljushyad blond kvinna är inte bara dumt – det är rent ointelligent. 

Åhléns valde i år att ha en liten pojke i sin luciareklam. Det tog inte lång stund innan det rasistiska hatdrevet var i gång på sociala medier. Vuxna människor gav sig verbalt på det lilla barnet, dels för att han hade "fel" kön, men framför allt för hans mörka hudfärg. 

Rasismen och främlingsfientligheten normaliseras för var dag, och individer släpper helt sina spärrar och sitt förnuft. Vi såg det när Brexit vann. Vi ser det i USA efter Trumps seger. Det börjar eskalera även här i Sverige.

Oavsett vad man tycker om regeringen och alliansen så löser det inga problem att stödja ett parti (SD) som lockar fram så fruktansvärda beteenden. 

Ni som tycker att det kanske ändå kan vara okej att hålla med, gilla och uppskatta den så kallade "sanningen", ni som kallar er "realister": Titta er i spegeln och fråga er själva hur ni har kunnat sjunka så lågt att ni stöder ett beteende som gör det okej att öppet hata ett barn. Ett barn!

Många av er känner sannolikt inte att ni på något sätt kan kopplas till detta senaste hatdrev, men tyvärr är ni delaktiga i allra högsta grad. Varje medhållande nickning, varje delat och/eller gillat inlägg i sociala medier lägger bränsle på elden av det ökande hat som blir mer och mer öppet. 

Har ni egna barn? Försök att för en sekund tänka er in i hur er tillvaro skulle te sig om ni själva drabbades. Det kostar så lite att tänka "hur skulle jag känna om någon gjorde detta mot mig?"

Det kostar verkligen så lite.

Sol Sefastsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons