Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nej till gruvbrytning i Oviken

Annons

Tidigare var det uran som lockade internationella prospekteringsföretag till Oviken. Nu är det metallen vanadin som är aktuell. Eller är det bara vanadin?

I väntan på mer information ställer vi oss mycket frågande till hanteringen av den uranhaltiga alunskiffern vid en eventuell brytning.

Vår åsikt är i grunden densamma som när vi diskuterade uranbrytning i samma område – en gigantisk dagbrottsgruva i närheten av länets viktigaste vattentäkt, Storsjön, är ett risktagande som vi inte kan acceptera.

Vi är inte blinda för vilka möjligheter en gruvetablering kan ge till berörda bygder, i form av till exempel arbetstillfällen och infrastruktur. Skyddet av grundvattnet måste dock gå först. Vanadin är viktigt för batteritillverkning, men vatten är livsviktigt.

När det går fel vid gruvbrytning, då riskerar det att gå riktigt fel. Katastrofen i Talvivaaragruvan är ett skräckexempel i sammanhanget. Läckaget av hundratals miljoner liter förorenat vatten från gruvans lakvattendammar är en av Finlands värsta miljöolyckor.

Vi tar ofta tillgång till rent vatten som en självklarhet. Med en gruvetablering ställs frågan på sin spets.

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Därför säger vi socialdemokrater fortfarande säger nej till brytning i Oviksbygden.

Therese Kärngard (S) Bergs kommun, Annsofie Andersson (S) Östersunds kommun, Peter Bergman (S) Åre kommun, Niklas Rhodin (S) Krokoms kommun, Robert Uitto (S) regionråd, Kalle Olsson (S) riksdagsledamot, Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons