Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nordea gör mig förbannad!

Annons

De senaste dagarnas nyhetsrapportering om hur Nordea har hjälpt de mest förmögna kunderna att undvika att betala skatt genom att erbjuda tjänster i skatteparadis, har gjort mig rent ut sagt förbannad.

För de absolut rikaste har Nordea erbjudit ett antal specialtjänster, utöver den vanliga servicen, som går ut på att undvika att betala svensk skatt.

Bland annat har Nordea, via sitt kontor i Luxemburg och ytterligare en mellanhand, erbjudit sig att skapa brevlådeföretag i skatteparadis så att kunden smiter undan svensk skatt.

Det är rent ut sagt förjävligt. Varje år kostar skatteflykten från EU motsvarande 9 300 miljarder kronor. Bara här i Sverige försvinner runt 46 miljarder kronor i skatt till skatteparadis varje år.

Det är uppseendeväckande att tidigare statligt ägda Nordea är med och underlättar skatteflykten.

I Sverige bygger vår hela välfärdsmodell på att alla är med och betalar skatt. Det är så vi kan ha fri sjukvård, föräldraledigt och gratis universitet. Det är så vi kan finansiera äldrevården och omsorgen.

Vi måste ytterligare skärpa lagstiftningen kring skatteplanering och skatteflykten. Redan i dag har den socialdemokratiskt ledda regeringen avsatt extramedel till Skatteverket för att leta reda på svenska pengar som är gömda i skatteparadisen.

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons