Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nyansera debatten om vägsaltet

Annons

Det är hög tid att debatten om saltning av våra vägar i Jämtland blir något mer nyanserad.

Det borde väl inte ha undgått någon, inte ens saltmotståndarna, att vår jämtländska vinter har ändrat karaktär; snö, kyla, blidväder, regn och sedan börjar det om.

Med traditionell vinterväghållning, om det nu beror på entreprenörerna, vårt klimat, pengar eller en kombination därav, så klarar man inte av att skapa någorlunda trafiksäkra vägar utan hjälp av vägsaltet.

Däremot borde man inte bara välja ut vissa vägsträckor som saltas hela vintern, utan bestämma att samtliga större (mer trafikerade) sträckor saltas vid behov, när man inte klarar av en trafiksäker väg utan salt, vilket ofta är fallet.

Om man ska ersätta saltet med sand, så måste inblandningen av salt kraftigt öka, så även mängden av salt/sand blandning. Sannolikt skulle det innebära samma saltmängd i naturen totalt sett under säsongen.

Betänk att det finns ett flertal yrkesgrupper som har sin arbetsplats på vägarna som i många fall är livsfarliga. De väljer inte själv om och när de ska trafikera dåligt underhållna vägar.

Argument som att våra fordon rostar mer med saltade vägar, är rätt. Men de flesta förnuftiga människor väljer nog lite rost framför att anhöriga eller man själv ligger i gipsvagga på något sjukhus eller något ännu värre.

Här hittar du fler artiklar om vägsalt

Fredrik Fjellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons