Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Orättvist för unga i glesbygd

/

Annons

Jag är snart 15 år och börjar snart på gymnasiet. Jag bor ute på glesbygden och det närmaste gymnasium jag kan gå är i Östersund eller i Strömsund.

Jag börjar redan nu fundera på hur jag ska göra. Vilket gymnasium ska jag välja, ska jag flytta, ska jag bo kvar och behöva pendla, hur blir min ekonomi, och så vidare.

Det blir svårt om jag ska behöva pendla varje dag till skolan. Hela dagen kommer då att gå åt till att gå i skolan och åka buss. När jag sedan kommer hem behöver jag kanske plugga, eller så är jag för trött för att vilja göra något.

Det kan även gå ut över skolarbetet. Vi behöver kliva upp extra tidigt för att kunna ta bussen till skolan och så stressar vi och kanske inte hinner äta frukost. När vi sedan kommer till skolan har vi ingen energi och ork att kunna jobba.

Jag kan köpa eller hyra en lägenhet närmare det gymnasium jag går på, men det blir dyrt både för mig och min familj. Det studiebidrag vi får är endast 1 050 kronor, och med inackorderingstillägg på ungefär 1 500 kronor ska det räcka till hyra, mat, kläder, hushållsartiklar, nöjen och intressen. Det räcker inte.

De ungdomar som bor i Östersund kan bo hemma och behöver inte betala boende.

De får maten serverad av sina föräldrar och behöver inte betala för det, föräldrarna betalar hushållsartiklar med mera. Deras studiebidrag kan i stället gå till intressen och nöjen. Det är orättvist mot oss ungdomar ute på glesbygden.

M.H.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons