Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Oroande förslag om att fjärrstyra flygtrafik

/

Annons

Ett antal flygplatser i Sverige föreslås att fjärrstyras från annan flygplats. Redan i dag sker detta för flygplatsen i Örnsköldsvik.

Statligt ägda Swedavia driver tio flygplatser runt om i landet. För att verksamheten ska fungera måste bolaget ha en godkänd flygledning, vilket man köper av Luftfartsverket.

Förslaget är att ytterligare fem flygplatser ska fjärrstyras från och med 2021, bland annat Åre Östersund flygplats.

Självklart är flygledarna och fackliga företrädare oroade över denna utveckling, och det finns allvarliga risker med att börja fjärrstyra så många flygplatser avseende både säkerhet och hur mycket flygtrafik som kan tillåtas för respektive flygplats.

Det finns många orosmoln kring förslaget som måste belysas i detalj innan ett förslag som detta kan förverkligas. Dessutom försvinner många arbetstillfällen på lokalt plan.

Man kan starkt ifrågasätta om så mycket flygtrafik kan fjärrstyras från annan flygplats. Kanske kommer alla flygplatser att fjärrstyras från en och samma flygplats?

Helt klart är att kostnaderna för Swedavia kan sänkas rejält. Säkerheten måste dock vara överordnad allt annat! Att det finns "egna ögon" på varje flygplats måste vara det överlägsna och bästa sättet att garantera flygsäkerheten.

Förslaget om fjärrstyrning av flygtrafiken är en teknikutveckling helt åt fel håll.

Rolf G. Swedbergh

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons