Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Pensionssystemet ovärdigt ett välfärdsland som Sverige

/

Annons

Nya siffror från EU-kommissionens statistikorgan Eurostat, som SPF Seniorerna har bearbetat, visar att 355 000 pensionärer, nästan var femte svensk pensionär (18,2 procent), nu lever under gränsen för risk för fattigdom.

Det är en ökning med 40 000 personer sedan året innan. På tio år har andelen under gränsen nära på fördubblats i Sverige – samtidigt är tendensen den motsatta i Norge, Danmark och Finland.

Detta är förfärliga siffror, men genomsnittspensionen i Sverige ligger på cirka 16 500 kronor före skatt, vilket – beroende på kommunalskatt – blir ungefär 12 800 kronor efter skatt.

Omkring hälften av landets pensionärer, 1 miljon människor, lever alltså på inkomster som ligger strax över, på eller under EU:s gräns för risk för fattigdom på 12 100 kronor. Detta är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Visserligen kan en höjning av bostadstillägget och en kraftig sänkning av skatten på pensionsinkomster åstadkomma en snabb förbättring. Men på sikt kommer pensionerna ändå att fortsätta halka efter inkomstutvecklingen, livsmedelspriser och hyror. Detta då pensionssystemet är underfinansierat och inte klarar av ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden.

Pensionssystemet måste utvärderas i sin helhet. Vi svenskar har i en EU-jämförelse högst sysselsättning, jobbar flest antal år och går i pension sent. Ändå räcker inte ens ett helt arbetsliv till för att ge en rimlig pension.

Det måste in mer pengar i systemet och dess grundval, att ge pensioner som det går att leva på, måste uppfyllas.

Göte W. Swén

distriktsordförande SPF Seniorerna Jämtland

Max Pettersson

vice distriktsordförande och ordförande SPF Seniorerna Västra Storsjöbygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons