Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Placera attefallshusen i stora trädgårdar

Annons

Många klagar på var Östersundshems attefallshus ska placeras. Ingen vill ha ett område bredvid sig själv.

Tänk om. Jag bor själv i området Marielund med 1930- och 1950-talshus och stora trädgårdar. Placera en attefallare hos dem med stor tomt; huset skulle tillfalla villaägaren om fem–sju år som en gest, ingen hyra tas ut förutom vatten, avlopp och el.

Det vore ren vinst för alla, ingen risk för utanförskapsområde, dåligt rykte eller något folk skulle undvika att passera.

Det skulle kunna få effekten att det blir ett solidariskt ansvar, hyresgästen tas in i gemenskapen och blir en del i det mångfacetterade samhälle många av oss ändå begriper att vi vill och måste ha.

Hyresgästen kommer att känna en trygghet att bo i en miljö som redan fungerar och att det finns en framtid hen kan ta del av.

Är det en liten familj som får bo lite trångt några år så gör tryggheten i området att de står ut. De kan släppa på vaksamheten och oron över sin situation och koncentrera sig på sin och barnens framtid, att gå till skolan, lära sig svenska och så vidare.

När avtalstiden är över kan villaägaren till exempel hyra ut huset till en student. Vid den tidpunkten borde flyktingen klara sig själv.

När flyktingen blir en individ i våra ögon inträffar det lite magi. Inget konstigt med det egentligen, men det är en härlig känsla som bär och håller i sig länge, Man blir en lite mer ödmjuk och insiktsfull människa. Det är väl det vi vill mötas av från andra, eller hur?

Konstapel Gräns

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons