Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Politikerna måste lyssna på medborgarna

Annons

Fram till 1960-talet hade vi i Sverige en situation där en förtroendevald politiker verkligen svarade upp mot att vara just förtroendevald. Alla sammanträden skedde på politikerns fritid därför att hen hade ett annat arbete att sköta.

Det sociala patoset har nu bytts mot en ”anställning”. På kommunal nivå verkar utvecklingen alltmer gå mot att politikerna både bestämmer om vad som ska göras samt lägger sig i förvaltningsorganisationens hur det ska göras. En politiker ska inte lägga sig i hur.

Rollen som politiker är oerhört viktig för samhällets utveckling. Då ställer det särskilt höga krav på etik och moral hos politikerna.

Om vi betraktar hela ärendet kring Stornorrland så förstår man ju att politikerföraktet frodas. Ingen medborgare tillfrågas i denna så viktiga fråga.

Vad är det då som driver våra förtroendevalda att utveckla något som medborgarna inte beställt? Politisk karriär? Till vems nytta?

Man måste ju också fråga sig hur regionen kan gå med ständigt underskott? Trots de viktiga revisorernas påpekanden så beviljar politikerna sig själva ansvarsfrihet. I näringslivet rensas företag bort med en så dålig skötsel av ekonomin.

Hur kan man i Östersunds kommun ens tänka att man ska etablera Biltema i ett villaområde trots att kommunens förvaltning avråder detta?

Nu krävs att politikerna återtar förtroendekapitalet och återigen börjar lyssna på medborgarna. Vi kan inte utveckla demokratin med ett växande politikerförakt.

Per-Martin Edström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons