Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Så ska man blinka i rondellen

/

Annons

Jag heter Göran Westman och har oturligt nog samma initialer som du, GW. Eftersom jag är mycket engagerad i trafikfrågor har väldigt många hört av sig till mig och trott att det var jag som skrev, men så var det inte.

Insändare: Blinka när ni ska lämna rondellen! (15 januari)

Du har helt rätt i att lagen säger att vi ska ge högertecken innan vi svänger ut ur cirkulationsplatsen (jag är delvis delaktig för att det är skrivet så för ett antal år sedan).

I sammanhanget rekommenderas även att man med hänsyn till cirkulationsplatsens utformning bör visa att man ska svänga vänster.

Avsikten med blinkers är att man ska tala om för medtrafikanterna vad man ska göra. Om du vid infart i cirkulationsplats ser en bil som redan är inne men som inte ger något tecken, måste du vänta och se vad som händer.

Om föraren inte ger tecken före utfart blir du irriterad för att du fått vänta i onödan – eller hur?

Om du ser att bilens främre blinkers blinkar vänster, vet du att den kommer att passera dig och du måste lämna företräde.

Om cirkulationsplatsen har två körfält vid infart och du ska till vänster, måste du enligt lagen före infart visa med blinkers att du lägger dig i vänster körfält.

Du fortsätter blinka tills du har passerat den sista utfarten före din utfart, och växlar över till att blinka höger innan du svänger ut. Många blinkar höger först när de börjar svänga, eller till och med efter att de svängt.

Det är anledningen till att körskolor utbildar så, och det är inte bara i Östersund utan i övriga delar av Sverige och även utomlands, bland annat i Norge.

Du är välkommen att ta kontakt med mig för vidare diskussion om du önskar.

Göran Westman

Familjens motorklubb och trafikansvarig inom SPF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons