Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Slopa avgifter för egenvård

/

Annons

Varför ska man behöva betala extra utöver läkarbesöket på 300 kronor för att få diagnosen förklarad?

När artros i exempelvis knäled konstaterats, uppmanas man av läkaren att delta i regionens artrosskola innan remiss skickas till ortopedklinik.

Skolan inleds med två obligatoriska informationsträffar á 150 kronor vardera som förklarar vad artros är, och att man genom anpassad fysisk aktivitet kan lindra värk och få ökad rörlighet.

Efter informationen hänvisas man till hälsocentralens sjukgymnast för råd och tips om övningar som ska stärka kroppens muskulatur för lindring av smärta och behov av operation.

Ett träningspass på en timme i grupp hos sjukgymnast genom artrosskolans försorg kostar också 150 kronor. Upplägget är minst två pass per vecka hos hälsocentralen alternativt på egen hand under tio veckor.

Efter cirka tre månader kallas man till ett utvärderingssamtal av artrosskolans arbete som också det kostar 150 kronor.

Avgiften på 150 kronor per besök kan jämföras med vad ett 24-timmars gymkort kostar per månad – från 199 kronor! Högkostnadsskyddet på 1 100 kronor kan minska totalkostnaden, men periodiseringen gör att kostnaden oftast blir högre.

Mitt råd till regionpolitikerna är att avgiftsbefria all läkaranvisad sjukgymnastik som i praktiken är en remiss till specialistvård.

Egenvård är en kostnadseffektiv investering som genererar bättre hälsa, livskvalitet – och ekonomi för Region Jämtland Härjedalen på sikt.

Hans Wessén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons