Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Stora grupper på förskolan är dåligt för både barn och personal

Annons

Vi är många som arbetar inom förskolan som känner oro för våra barn. Nya riktmärken ska bidra till mindre barngrupper, men vad händer här i Östersund? Ingenting?

Många gånger genom åren har politikerna lovat mindre grupper, men nu sist var det på "riktigt", det skulle inte vara fler än 17 barn i våra grupper. Men det var tomma löften än en gång.

Stora grupper med många små barn påverkar självklart både trygghet och pedagogik. Det finns stöd i forskning att det inte är bra.

Även de som arbetar i förskolan drabbas av att arbeta med stora grupper. Förskollärare är den fjärde mest sjukskrivna yrkesgruppen, en ökning med 46 procent de senaste åren. Många vänder sig ut och in för att få verksamheten att fungera.

Nu har det även nyligen gjorts en studie där 85 förskolor deltog. Den visade att små barn blir stressade av att vistas i stora grupper. Långa dagar på förskolan borta från föräldrarna, och umgänge med många vuxna och barn, ökar nivån av stresshormonet kortisol.

Även aktuell forskning inom utvecklingspsykologi och anknytningsteori stöder vikten av att minska barngrupperna.

Det talas om rätt till heltid för alla barn, ökade öppettider och föräldrars egentid. Men det är ett bekymmer att vi inte höjer rösterna om barnens behov. Forskning bekräftar att de första årens livserfarenhet har en grundläggande betydelse för den psykiska hälsan i framtiden.

Det är dags att ta forskningen på allvar – barnen är vår framtid.

Anki N

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons