Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tveksamt med yoga i skolan

Annons

"Jag gillar det mystiska med meditationen. Det är spännande och ibland händer det saker som man inte kan förklara”. Citatet är från en yogautövare i en artikel i 100 procent Östersund.

I artikeln får vi även veta att projektet "Drömmen om det goda” ska införas i skolorna i Östersunds kommun i december. Projektet innebär att yoga, qi gong och mindfulness nu ska införas på schemat i våra skolor och det mycket snart!

Yoga välkomnas av de flesta som en neutral, icke-religiös stresshanteringsmetod. Om detta går dock meningarna isär. En minoritet hävdar att yoga är utövande av hinduisk religion.

Yoga betyder förening och det som åsyftas är förening med världssjälen Brahman och detta ska uppnås genom yogaövningar. Yoga är för en hindu detsamma som Jesus Kristus är för en kristen; vägen till Gud.

Citatet ovan tycker jag är talande och visar på en utövare som upplever en andlig dimension. Bättre med ärlighet än att påstå att yoga är en neutral metod för välbefinnande.

Det står var och en fritt att ha sin åsikt i frågan, men att införa yoga och mindfulness i skolan ser jag som en ödesfråga. Det är inte säkert att något är sant bara för att det är majoritetens åsikt. Där talar historien sitt tydliga språk.

Därför vädjar jag till er föräldrar att inte okritiskt acceptera detta utan ta reda på fakta från andra källor än det "Drömmen om det goda” presenterar.

Nej till yoga i skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons