Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Underskatta inte påvens betydelse

Annons

Påven har varit på besök – och kritikerna har höjt sina röster.

Antalet katoliker i Sverige har ökat på senare år, dels på grund av invandring från Latinamerika, dels på grund av konverteringar från protestantiska samfund.

Men att vara katolik i Sverige är inte lätt. Fördomarna mot katolska kyrkan och dess ”papister” är många. Man glömmer lätt att katolska kyrkan är världens äldsta organisation och med sina 1,3 miljarder medlemmar det största religiösa samfundet i världen.

I det sammanhanget är den svenska kritiken inte så viktig, och vår självpåtagna roll som världssamvete tenderar att bli patetisk.

Att till påven ställa frågan om kvinnliga präster är meningslöst och vittnar om okunnighet. Likaså frågor om aborter (inte enbart en katolsk fråga) samt om skilsmässor och samkönade äktenskap (strider mot Jesu förkunnelse).

Däremot kan det nog tänkas att preventivmedel på något sätt och i något sammanhang kommer att tillåtas framöver; det finns exempelvis katolska nunnor i Afrika som delar ut kondomer trots ett uttalat förbud från Vatikanen.

Att som Humanisterna kräva att påven borde sluta tro på Gud är att betrakta som ett mindre seriöst inslag i klagosången.

Påvens betydelse ska inte underskattas; han är en av de mest inflytelserika personerna i världen.

Han har vid ett flertal tillfällen visat sig stå på de fattigas sida, och det är omvittnat att han lever som han lär: i materiell fattigdom. Dessutom har han bidragit positivt till politiska förändringar, till exempel när det gäller relationerna mellan USA och Kuba.

Så, lite ödmjukhet från svensk sida skulle vara klädsamt. Läs gärna Kristina Kappelins nyutkomna bok. Rekommenderas!

Sten Appeltofft

Vålådalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons