Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vad är egentligen alternativet till en storregion?

Annons

Jag tillhör inte dem som har skrivit under uppropet om en folkomröstning i regionfrågan av den enkla anledningen att jag inte förstått vad alternativet är.

Lokalpressen har fyllts av inlägg som beskriver hur vår region skulle urholkas av att ingå i storregion Norrland, men hur mycket fakta har det funnits i dessa inlägg och hur mycket är känslor, farhågor och rena spekulationer?

Såvitt jag förstår är vi landets minsta region, en region som drivs med stora underskott, med en åldrande befolkning och en vikande skattebas.

Vi har redan landets högsta patientavgifter, betalar avgifter för sådant som ges gratis i andra regioner och där en jämlik vård kan inte garanteras.

Hur det ska gå att driva en framtida bra vård i ett sådant läge utan att man gör stora förändringar, övergår mitt förstånd.

Som jag ser kan man inte säga nej till ett förslag till förändring utan att presentera vad det skulle innebär att stå utanför, och vad alternativet är i så fall. Kanhända att jag har fel, men detta har jag inte sett någonstans.

Utan en sådan presentation är faran är att regionens invånare gör som britterna gjorde när det gällde Brexit; folkomröstar i en komplicerad fråga med bristfällig information.

Eller för att använda årets ord; "post-sanning", det vill säga omständigheter där objektiv fakta påverkar opinionen mindre än känslor och personliga uppfattningar.

Ensam är inte alltid stark, och kanske är det så att vi är ”stronger together”.

Birgitta Widerström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons