Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Våldet är inte en del av hockeyns värdegrund

Annons

Just nu pågår en intensiv debatt i media och på sociala medier om det våld som förekommer på hockeyplaner. Det gäller framför allt huvudskador med hjärnskakningar som följd, och knätacklingar.

Sporten: Bergströms huvudskada – kulmen på grinig match mellan ÖIK och Piteå (24 oktober)

Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbund anser inte att det är en del av ishockeyns värdegrund att spela och uppträda respektlöst mot motståndare och inte heller att slåss på hockeyplan.

Fair play och respekt är våra ledord. Vi lär ut det redan från när man börjar spela ishockey, att man ska uppträda på ett respektfullt sätt mot varandra både på och utanför isen.

Vad kan vi göra för att komma tillrätta med problemen? Först och främst handlar detta om hur spelare och ledare samt domare uppträder på isen.

Här måste vi komma tillrätta med hockeyns dubbla budskap – till ungdomarna säger vi att man inte ska slåss, men när man blir seniorspelare och slåss då står man upp för laget.

Det ligger ett stort ansvar på SHL, framför allt som förebilder för ungdomar. Både ledare och spelare måste jobba för att få bort det fula spelet.

Självklart måste det ske i ett samarbete med domarna. Regelboken finns och kan följas bättre, men domarna ska inte blåsa sönder matcherna. Kom ihåg att ishockey ska vara en kul sport för alla både att utöva och titta på.

Jag hoppas att vi ska slippa läsa fler tråkiga artiklar om skador, utan att fokus i media handlar om bra prestationer av lag och spelare.

Peter Bengtsson

ordförande Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons